CCR spune "NU" cererii lui Funar privind obligarea prezidenţiabililor să declare dacă au fost ofiţeri acoperiţi

Magistraţii Curţii Constituţionale au respins miercuri, în mod definitiv, solicitarea prezidenţiabilului Gheorghe Funar de emitere a unei decizii prin care toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale să fie obligaţi să dea o declaraţie pe proprie răspundere în care să precizeze dacă au fost sau nu ofiţeri sub acoperire.
Andrei Pricopie
22.10.2014

alte articole

Gheorghe Funar (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
22.10.2014

Magistraţii Curţii Constituţionale au respins miercuri, în mod definitiv, solicitarea prezidenţiabilului Gheorghe Funar de emitere a unei decizii prin care toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale să fie obligaţi să dea o declaraţie pe proprie răspundere în care să precizeze dacă au fost sau nu ofiţeri sub acoperire. Motivarea deciziei va fi prezentată în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial, relatează Mediafax.

Gheorghe Funar, candidat independent la Preşedinţie, a sesizat marţi CCR, solicitând instanţei să adopte o decizie în acest sens şi, totodată, cele 14 declaraţii ale candidaţilor să fie confruntate cu informaţiile şi documentele solicitate şi primite de la instituţiile statului.

"Pentru aflarea adevărului, pentru respectarea Constituţiei şi a legilor, solicit CC să adopte o decizie prin care să-i oblige pe cei 14 candidaţi la funcţia de preşedinte al României să dea, până cel târziu în data de 25 octombrie, o declaraţie pe proprie răspundere în care să precizeze dacă sunt sau nu ofiţeri sub acoperire şi dacă au sau nu cetăţenia unui alt stat, al cărui stat, şi dacă au jurat credinţă statului respectiv. Cele 14 declaraţii trebuie confruntate cu informaţiile şi documentele solicitate şi primite de la instituţiile Statului Român. Cu ocazia acestei verificări s-ar putea ca să fie descoperiţi şi alţi agenţi acoperiţi. (...) Pe surse, am aflat că premierul Victor Viorel Ponta este ofiţer activ şi ca urmare îi este interzis, de Legea nr. 80/1995, să candideze la funcţia de preşedinte", a precizat Funar în sesizarea făcută.

Funar este de părere că doar dacă se va proceda în acest fel "se blochează alegerea ilegală în funcţia de preşedinte al României a unui candidat care este ofiţer al unui Serviciu Secret român sau străin şi care a jurat credinţă unui alt stat".

"Este, de asemenea, posibil ca unul dintre cei doi candidaţi maghiari să fie ales preşedinte al României. Dar candidaţii Kelemen Hunor şi Szilagyi Zsolt au solicitat şi obţinut cetăţenia Ungariei, au depus jurământul de credinţă faţă de această ţară şi poporul ungar care acţionează pentru dezmembrarea teritorială a României şi anexarea Ardealului, pentru refacerea Ungariei mari. Din declaraţiile celor doi vor afla toţi alegătorii români că aceştia sunt sau nu ofiţeri ai Serviciilor Secrete din Ungaria ori din alte state. Candidatul Zsolt Szilagyi a recunoscut public, zilele trecute, că are cetăţenia ungară şi a jurat credinţă Ungariei şi autorităţilor revizioniste de la Budapesta", a mai declarat Gheorghe Funar.

La 17 octombrie, Funar a sesizat Curtea Constituţională solicitând instanţei să verifice legalitatea candidaturii lui Ponta la prezidenţiale, după ce preşedintele Traian Băsescu a afirmat că Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce ar reprezenta "o ilegalitate constituţională" şi "o incompatibilitate" potrivit Constituţiei vechi.

Curtea Constituţională a respins sesizarea lui Funar, decizia Curţii fiind luată cu majoritatea de voturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor