Curtea Constituţională a admis sesizarea de neconstituţionalitate pe care au înaintat-o 61 de deputaţi membri ai grupurilor parlamentare ale PDL şi PPDD.
Deputaţii au arătat că OUG 77/2013 nu este conformă cu dispoziţiile articolului 115 alineatul 6 din Constituţie, conform căruia "ordonanţele de urgenţă (...) nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului (...)".
Autorii sesizării au menţionat că prin OUG 77/2013 au fost desfiinţate, cu unele excepţii, posturile vacante de la ministere, instituţii şi autorităţi publice aflate în subordinea, autoritatea sau în coordonarea Guvernului ori a ministerelor, indiferent de modul de finanţare, de la instituţii şi autorităţi publice finanţate integral sau parţial din bugetul asigurărilor sociale de stat şi/sau bugetele fondurilor speciale, de la instituţiile publice locale.
Totodată, s-a redus numărul total de posturi ocupate, s-a dispus ca instituţiile publice să-şi schimbe structurile funcţionale, astfel încât numărul total al funcţiilor de conducere de la fiecare autoritate sau instituţie publică care are în aparatul propriu/de specialitate şi personal contractual ori, după caz, numai personal contractual, să fie maximum 12 la sută din numărul total al posturilor aprobate.
În sesizare s-a arătat că au fost adoptate măsuri asemănătoare şi prin OUG 37/2009 şi OUG 105/2009, care au fost declarate neconstituţionale de CC.
CCR a stabilit atunci, cu valoare de principiu, că "afectarea regimului instituţiilor fundamentale ale statului" vizează toate componentele care definesc regimul juridic al acestora - structura organizatorică, funcţionarea, competenţele, resursele materiale şi financiare, numărul şi statutul personalului, salarizarea, categoria de acte juridice pe care le adoptă, conform autorilor sesizării.
În opinia autorilor sesizării, "Curtea Constituţională a statuat în mod constant în jurisprudenţa sa că viciul de neconstituţionalitate a unei ordonanţe simple sau de urgenţă emise de Guvern nu poate fi acoperit prin aprobarea de către Parlament a ordonanţei respective".
Autorii sesizării au conchis că prin legea de aprobare a OUG 77/2013 "au fost afectate asemenea instituţii fundamentale ale statului, precum şi toate celelalte componente care definesc regimul juridic al acestora".
Pe 26 iunie 2013, Guvernul a adoptat OUG 77/2013 pentru stabilirea unor măsuri privind asigurarea funcţionalităţii administraţiei publice locale, a numărului de posturi şi reducerea cheltuielilor la instituţiile şi autorităţile publice din subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Executivului ori a ministerelor.
Parlamentul a votat Legea pentru aprobarea OUG nr.77/2013 în decembrie 2013.