CCR: OUG privind reducerea posturilor din administraţia publică, neconstituţională

Magistraţi ai Curţii Constituţionale.
Magistraţi ai Curţii Constituţionale. (Epoch Times România)
Flori Mladin
05.02.2014

Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au decis miercuri că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului care prevede reducerea posturilor din administraţia publică este neconstituţională, potrivit Realitatea.

Curtea Constituţională a admis sesizarea de neconstituţionalitate pe care au înaintat-o 61 de deputaţi membri ai grupurilor parlamentare ale PDL şi PPDD.

Deputaţii au arătat că OUG 77/2013 nu este conformă cu dispoziţiile articolului 115 alineatul 6 din Constituţie, conform căruia "ordonanţele de urgenţă (...) nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului (...)".

Autorii sesizării au menţionat că prin OUG 77/2013 au fost desfiinţate, cu unele excepţii, posturile vacante de la ministere, instituţii şi autorităţi publice aflate în subordinea, autoritatea sau în coordonarea Guvernului ori a ministerelor, indiferent de modul de finanţare, de la instituţii şi autorităţi publice finanţate integral sau parţial din bugetul asigurărilor sociale de stat şi/sau bugetele fondurilor speciale, de la instituţiile publice locale.

Totodată, s-a redus numărul total de posturi ocupate, s-a dispus ca instituţiile publice să-şi schimbe structurile funcţionale, astfel încât numărul total al funcţiilor de conducere de la fiecare autoritate sau instituţie publică care are în aparatul propriu/de specialitate şi personal contractual ori, după caz, numai personal contractual, să fie maximum 12 la sută din numărul total al posturilor aprobate.

În sesizare s-a arătat că au fost adoptate măsuri asemănătoare şi prin OUG 37/2009 şi OUG 105/2009, care au fost declarate neconstituţionale de CC.

CCR a stabilit atunci, cu valoare de principiu, că "afectarea regimului instituţiilor fundamentale ale statului" vizează toate componentele care definesc regimul juridic al acestora - structura organizatorică, funcţionarea, competenţele, resursele materiale şi financiare, numărul şi statutul personalului, salarizarea, categoria de acte juridice pe care le adoptă, conform autorilor sesizării.

În opinia autorilor sesizării, "Curtea Constituţională a statuat în mod constant în jurisprudenţa sa că viciul de neconstituţionalitate a unei ordonanţe simple sau de urgenţă emise de Guvern nu poate fi acoperit prin aprobarea de către Parlament a ordonanţei respective".

Autorii sesizării au conchis că prin legea de aprobare a OUG 77/2013 "au fost afectate asemenea instituţii fundamentale ale statului, precum şi toate celelalte componente care definesc regimul juridic al acestora".

Pe 26 iunie 2013, Guvernul a adoptat OUG 77/2013 pentru stabilirea unor măsuri privind asigurarea funcţionalităţii administraţiei publice locale, a numărului de posturi şi reducerea cheltuielilor la instituţiile şi autorităţile publice din subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Executivului ori a ministerelor.

Parlamentul a votat Legea pentru aprobarea OUG nr.77/2013 în decembrie 2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor