CCR: Codul insolvenţei este neconstituţional

Magistraţi ai Curţii Constituţionale la Palatul Cotroceni
Magistraţi ai Curţii Constituţionale la Palatul Cotroceni (Epoch Times România)
Epoch Times România
29.10.2013

Judecătorii Curţii Constituţionale a României au decis marţi că noul Cod al Insolvenţei este neconstituţional.

CCR a constatat că a fost încălcat art.115 alin 4 şi 6 din Constituţie, şi anume că nu se justifică urgenţa adoptării prin OUG privind insolvenţa şi că Guvernul nu poate emite şi adopta ordonanţe care afectează regimul instituţiilor fundamentale ale statului. Efectele OUG vor fi suspendate la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, precizează Agerpres.

CCR a dezbătut marţi sesizarea Avocatului Poporului vizând neconstituţionalitatea unor dispoziţii din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

Într-un comunicat din 9 octombrie, Avocatul Poporului a arătat că „a ridicat direct excepţia de neconstituţionalitate a art. 81 alin. (3) şi a art. 348 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă". „Argumentele invocate au vizat conformitatea dispoziţiilor legale criticate faţă de art. 1 alin. (5) şi art. 15 alin. (2) din Constituţie, privind obligativitatea respectării Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, cât şi a neretroactivităţii legii. În calitatea sa de unică autoritate de jurisdicţie constituţională în România, Curtea Constituţională urmează a se pronunţa asupra constituţionalităţii art. 81 alin. (3) şi a art. 348 din Ordonanţa urgenţă a Guvernului nr. 91/2013. Excepţia de neconstituţionalitate se regăseşte pe site-ul instituţiei Avocatul Poporului, la secţiunea Contencios constituţional - excepţii de neconstituţionalitate ridicate direct de Avocatul Poporului", se precizează în comunicatul instituţiei.

Reamintim că un uriaş scandal a izbucnit pe marginea noului Cod al Insolvenţei, care ar putea avea drept efect închiderea Realităţii TV, el cuprinzând un articol prin care oricărei televiziuni sau post de radio aflat în dificultate i se va ridica automat licenţa de emisie.

Preşedintele Traian Băsescu a criticat sever OUG privind insolvenţa, acesta afirmând că documentul cuprinde un articol care este discriminatoriu deoarece reglementează strict pentru audiovizual:„Dacă Avocatul Poporului nu ar fi atât de îndatoritor faţă de Guvern, cred că ar trebui să reacţioneze, deşi până acum nu am văzut vreo reacţie a Avocatului Poporului pe ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă ale guvernului, instituţia Avocatul Poporului fiind singura instituţie care poate ataca ordonanţele de urgenţă. Sper, totuşi, ca Avocatul Poporului să atace această ordonanţă de urgenţă la Curtea Constituţională".

PDL a sesizat în acest caz Avocatul Poporului, arătând între altele că prin OUG publicată în Monitorul Oficial nr. 620 din 4 octombrie 2013, Guvernul s-ar putea substitui autorităţii administrative autonome cu drept de acordare sau retragere a licenţelor audiovizuale, Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Articolul 81 din Ordonanţă prevede ca: "În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului

Codul insolvenţei, adoptat de Guvern la începutul acestei luni, a intrat în vigoare în 25 octombrie.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, afirma, în 21 octombrie, că noul Cod al insolvenţei urmăreşte să prevină situaţiile în care societăţile debitoare s-ar sustrage de la plata obligaţiilor devenind intangibile prin simpla intrare în procedura de insolvenţă şi, eventual, prin derularea unui plan de reorganizare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor