Cezar Preda condamnă trecerea STS în subordinea Guvernului: Vom ataca legea la CCR

Cezar Preda la Şcoala de vară a OTPDL şi OFPDL
Cezar Preda la Şcoala de vară a OTPDL şi OFPDL (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
03.02.2014

Deputatul PDL Cezar Preda a precizat luni că decizia premierului Victor Ponta de a trece Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) în subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) echivalează cu a lua o instituţie cu atribute de securitate şi a o muta în altă structură de decizie, ceea ce este neconstituţional, iar în consecinţă PDL va ataca legea la Curtea Constituţională.

Premierul Ponta anunţa duminică seara că USL va iniţia luni, în Biroul Permanent al Senatului, un proiect de lege pentru transferarea STS din subordinea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), la Guvern, în subordinea MAI, mai exact în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, condus de Raed Arafat.

"Am decis ca mâine, la Biroul Permanent al Senatului să fie prezentat proiectul de lege pentru o mai bună coordonare a instituţiilor, STS să treacă în cadrul MAI, în coordonarea departamentului pentru situaţii de urgenţă. Parlamentul va adopta proiectul în procedură de urgenţă pentru o mai mare eficienţă şi responsabilitate", a declarat premierul, explicând că a luat această decizie pentru a asigura coordonarea mai bună şi mai unitară a instituţiilor cu atribuţii în situaţii de urgenţă.

Premierul a fost acuzat însă că profită de tragicul accident aviatic din Apuseni pentru a-şi atinge obiectivele politice, de subordonare a instituţiilor statului.

"CSAT este o instituţie peste politic şi peste politicieni, este până la urmă organul suprem de siguranţă şi securitate naţională. Dacă domnul Ponta doreşte şi pe această ultimă redută să o bage în mizeria politică, iar specialiştii şi tehnocraţii să îi facă dependenţi de ordinele politice, eu cred că domnia sa greşeşte profund. Acelaşi lucru s-a întâmplat cu CSM, cu Procuratura Generală, s-a încercat şi cu Curtea Constituţională. Este inadmisibil ca, pentru aceste bătălii politice între domnia sa şi preşedintele Traian Băsescu, să ajungem să slăbim instituţiile statului", a declarat Cezar Preda pentru Mediafax.

Cezar Preda a subliniat că formaţiunea pe care o reprezintă susţine menţinerea unei structuri de securitate naţională coerentă şi eficientă şi nu acceptă astfel de decizii politice. Acesta a adăugat că, din punct de vedere constituţional, o încercare de a da o lege prin care se ia o instituţie cu atribute de securitate naţională şi se mută în altă structură de decizie este neconstituţională.

"O vom ataca sigur la Curtea Constituţională", a avertizat Cezar Preda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor