CCR: Nu există conflict juridic între Guvern şi Preşedinţie privind reprezentarea la Consiliul European

Flori Mladin
09.07.2014

alte articole

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). (dcnews.ro)
Flori Mladin
09.07.2014

Curtea Constituţională a hotărât, miercuri, cu unanimitate de voturi, că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Preşedinţie în ce priveşte reprezentarea României la Consiliul European din iunie.

Judecătorii Curţii Constituţionale au cercetat sesizarea formulată de premierul Victor Ponta, prin care acesta a solicitat să fie constatată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedinte şi să se constate că acest conflict este generat de acţiunile concrete ale preşedintelui prin care îşi "arogă atribuţii şi competenţe" care, potrivit Constituţiei, aparţin Guvernului şi să stabilească faptul că preşedintele trebuia să-i delege prim-ministrului atribuţia de reprezentare a României la reuniunea Consiliului European din 26 iunie 2014, potrivit Mediafax.

Premierul Victor Ponta a mers miercuri la Curtea Constituţională a României (CCR) pentru a solicita Curţii să stabilească un cadru foarte clar în ce priveşte participarea preşedintelui ţării şi a prim-ministrului la Consiliul European.

CCR dezbate miercuri sesizarea făcută de premierul Victor Ponta privind conflictul juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedintele ţării în legătură cu reprezentarea României la ultimul Consiliu European, din data de 26 iunie.

Victor Ponta a declarat, la plecarea de la CCR, că există o decizie de anul trecut a Curţii Constituţionale, cu numărul 449, cu privire la relaţia de cooperare în domeniul afacerilor europene, care stabileşte că puterea de apreciere a preşedintelui nu este una nelimitată sau arbitrară, ci că trebuie să ţină cont de anumite criterii obiective, precum autoritatea cea mai bine poziţionată în raport de subiectul abordat, iar poziţia să fie legitimată de un punct de vedere concordant cu cel al Parlamentului.

„Eu, înainte de a propune comisarul european, voi merge în Parlament. Dacă preşedintele merge şi propune la Consiliul European să luăm portofoliul X pentru Ion Ionescu, eu nu o să implementez acea decizie, că nu îmi este opozabilă. Deci, dacă eu sunt cel care trebuie să desemnez comisarul, mi se pare normal să fiu cel care participă la negocieri, că altfel negociază preşedintele ceva ce trebuie să fac eu, ceea ce sigur că nu funcţionează", a afirmat Ponta.

Premierul a precizat că doreşte ca judecătorii CCR să stabilească foarte clar obligaţia actorilor instituţionali de a respecta această decizie.

Reamintim că la finele lui iunie a.c., Victor Ponta i-a cerut lui Traian Băsescu permisiunea să reprezinte el România la Consiliului European. Preşedintele şi-a declinat însă acordul, anunţând că va reprezenta el personal România la Bruxelles, în principal datorită faptului că pe toate problemele ce urmau să se discute are competenţe mai bune decât Victor Ponta. Ca urmare, Victor Ponta a făcut această sesizare la CCR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor