CCR a respins ca "inadmisibilă" sesizarea opoziţiei privind validarea de către Parlament a Guvernului Ponta III

Întrunită după investirea în funcţie a Cabinetului Ponta III, Curtea Constituţională a României (CCR) a respins ca "inadmisibilă" sesizarea PDL şi PMP privind validarea de către Parlament a noului Guvern. Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie. Motivarea va fi publicată în monitorul Oficial.
Augustin Zegrean (Epoch Times România)
Loredana Diacu
08.03.2014

Întrunită după investirea în funcţie a Cabinetului Ponta III, Curtea Constituţională a României (CCR) a respins ca "inadmisibilă" sesizarea PDL şi PMP privind validarea de către Parlament a noului Guvern. Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie. Motivarea va fi publicată în monitorul Oficial.

"S-a respins (sesizarea n.r.) ca inadmisibilă, cu majoritate de voturi", a declarat preşedintele CCR, Augustin Zegrean.

Deşi guvernul a fost investit încă de miercuri şi funcţionează deja de joi, Augustin Zegrean a declarat sâmbătă dimineaţă că sesizarea depusă de PDL şi PMP încă mai are obiect şi că nu a găsit o situaţie similară într-un alt stat din UE, subliniind că lucrurile care se întâmplă în România, în democraţiile consolidate nu se mai întâmplă.

"Sesizarea are obiect. La procedura Curţii Constituţionale nu există renunţare la judecată. Aici nu vine omul că vrea să vină. În procesele civile este un principiu, cel al disponibilităţii. Poţi să renunţi oricând la judecată, inclusiv la drept. Aici, după ce suntem sesizaţi, trebuie să dăm o soluţie", a declarat Zegrean.

Preşdintele CCR a susţinut că noul Guvern este în vigoare, arătând că acesta a îndeplinit procedura parlamentară şi că miniştrii au depus jurământul. Augustin Zegrean a mai precizat că judecătorii CCR nu fac scenarii, ci aplică Constituţia şi trebuie să facă în aşa fel încât totul să fie conform cu legea fundamentală a ţării.

Reamintim că opoziţia reclamase faptul că guvernul nu şi-a asumat un nou program. PDL a reclamat că acordul politic şi acordul de guvernare încheiat între USD şi UDMR au adus modificări programului de guvernare, modificări ce ar fi trebuit să beneficieze de acordul Parlamentului. În viziunea PDL, schimbarea programului de guvernare puterea fi făcută fie printr-o redesemnare de premier, fie printr-o angajare a răspunderii în Parlament asupra unui program, ceea ce Ponta a consimţit oficial să facă abia după ce Băsescu a promis să semneze decretele de numire a noilor miniştri din cabinetul Ponta III.

Referitor la o posibilă situaţie similară într-un alt stat membru UE, Zegrean a spus că nu a întâlnit un astfel de caz: "Nu am găsit. Lucrurile care se întâmplă la noi, în democraţiile consolidate nu se mai întâmplă", a declarat Zegrean.

În rest, Zegrean crede că ţara este stabilă, drept dovadă investirea guvernului se judecă la CCR: "Din cauza acestui dosar care există astăzi la noi, ţara poate să meargă înainte oricât fără nicio problemă. Deci există stabilitate şi bine că există".

În ceea ce priveşte programul de guvernare, Zegrean a declarat că judecătorii din CCR încă nu l-au primit, dar au intrat în schimb în posesia unei scrisori de la premier care-i anunţă că programul a fost trimis în Parlament.

Zegrean a declarat că, cel mai probabil, judecătorii Curţii vor studia noul program de guvernare. Întrebat dacă acest lucru ar însemna o amânare, Zegrean a răspuns că: "se poate întâmpla şi asta."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor