Udrea critică programul lui Ponta: Mai e un pas până la regionalizarea pe criterii etnice

Elena Udrea, PMP
Elena Udrea, PMP (Epoch Times România)

Deputatul PMP Elena Udrea a avertizat vineri că va ataca la Curtea Constituţională orice lege care ar permite arborarea de steaguri secuieşti pe instituţiile publice din România, una din prevederile noului program de guvernare prezentat de Victor Ponta, despre care aceasta susţine că este un pas pregătitor pentru regionalizarea pe criterii etnice.

"Arborarea steagurilor secuieşti pe instituţiile publice din România, acceptată prin noul program de guvernare, este un pas pregătitor pentru regionalizarea pe criterii etnice. Premierul dă dovadă de o profundă lipsa de responsabilitate si respect faţă de interesele statului român unitar şi de istoria acestui neam. Se confirmă astfel ceea ce Partidul Mişcarea Populară a susţinut încă de când s-a anunţat alianţa dintre PSD şi UDMR: Victor Ponta a negociat în genunchi în faţa reprezentanţilor etnicilor maghiari. Noi vom ataca la Curtea Constituţională orice act legislativ care va permite arborarea steagurilor secuieşti sau maghiare pe instituţiile publice din România", reiese dintr-o declaraţie a Elenei Udrea.

În Programul Ponta 3, asupra căruia Guvernul urmează să-şi asume răspunderea săptămâna viitoare se prevede că acesta se angajează să stabiliească cadrul legal cu privire la posibilitatea autorităţilor locale de a arbora numai pe instituţiile proprii, a steagurilor unităţilor administrative-teritoriale pe care acestea le reprezintă.

Astfel, la capitolul "Dezvoltare şi Administraţie" din Programul Ponta 3 se precizează că vor fi luate "măsuri pentru promovarea identităţii colectivităţilor locale prin stabilirea cadrului legal cu privire la posibilitatea autorităţilor locale de a arbora numai pe instituţiile proprii, şi numai împreună cu drapelul României şi drapelul Uniunii Europene, a steagurilor unităţilor administrative-teritoriale pe care acestea le reprezintă".

Nu trebuie să facem o competiţie între moţiuni de cenzură, ci trebuie să lucrăm împreună măcar pe acest palier: singur, niciun partid nu va fi în stare să clintească Executivul şi actuala majoritate parlamentară. E nevoie de mai multă raţiune şi mai puţină patimă

Totodată, programul de guvernare al cabinetului Ponta 3 mai prevede, printre altele, difuzarea unor „programe în limba maternă la radio şi televiziune pentru toate minorităţile naţionale, în special pentru comunitatea maghiară”. În acest sens vor fi extinse emisiunile studiourilor publice de radio şi televiziune finanţate din buget pentru ca acestea să emită în limba maghiară pe tot parcursul zilei. De asemenea, Guvernul îşi propune crearea cadrului legal privind utilizarea limbii materne în structurile deconcentrate ale statului.

"Fac un apel la toate partidele de opoziţie şi la liderii acestora să lase la o parte orgoliile individuale şi să se adune la o singură masă pentru a stabili conţinutul unei moţiuni de cenzură împotriva unui Guvern care se arată dispus să sacrifice unitatea statului român de dragul unei susţineri parlamentare. Nu trebuie să facem o competiţie între moţiuni de cenzură, ci trebuie să lucrăm împreună măcar pe acest palier: singur, niciun partid nu va fi în stare să clintească Executivul şi actuala majoritate parlamentară. E nevoie de mai multă raţiune şi mai puţină patimă", a adăugat Elena Udrea.