Vietnam-ul trăieste ca in anii '80 - Partidul condamnă un amărât de blogger pentru critici anti–regim

Vietnam: Represiune împotriva internauţilor
Vietnam: Represiune împotriva internauţilor (HOANG DINH NAM / AFP / Getty Images)

Vietnam-ul l-a condamnat pe bloggerul Truong Duy Nhat deoarece a scris articole critice la adresa regimului comunist şi a "abuzat de libertăţile democratice împotriva intereselor Statului".

Truong Duy Nhat, un popular blogger şi jurnalist din Vietnam, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru unele articole critice la adresa regimului comunist. În timpul procesului care a avut loc în oraşul Danang, Nhat a fost găsit vinovat că a ''abuzat de libertăţile democratice împotriva intereselor Statului'', relatează marţi ziarul online La Stampa.

Jurnalistul vietnamez, în vârstă de 50 de ani, a lucrat pentru mult timp în mai multe ziare de stat înainte de a pleca pentru a deschide un blog foarte renumit ''Un alt punct de vedere''. În Vietnam, mass-media private sunt interzise şi toate ziarele şi posturile de televiziune aparţin Partidului Comunist.

Sentinţa este doar cea mai recentă măsură pe care guvernul a pus-o în aplicare faţă de libertatea de exprimare. Truong Duy Nhat a fost arestat la el acasă în luna mai, la o lună după publicarea unor „articole ofensatoare”.

Vietnamul este o ţară comunistă condusă de un partid totalitar. Autorităţile păstrează un control strict asupra mass-mediei.

Spaţiul cibernetic a fost recent transformat într-o platformă importantă pentru disidenţii vietnamezi. Acest curent "rebel" - considerat periculos pentru un sistem comunist totalitar în care libertatea gândirii este o ameninţare gravă - a făcut ca în ultimul an zeci de activişti, inclusiv bloggeri, să fie condamnaţi pentru activităţi subversive „împotriva statului".

„Aşchia nu sare departe de copac”

Un fenomen asemănător are loc în China. Conform unui proaspăt document pus în circulaţie există şapte idei "subversive" care ar ameninţa societatea chineză. Cel puţin asta crede Partidul Comunist Chinez şi liderul său, Xi Jinping, care a emis o notă secretă membrilor PCC - aşa numitul „Document Nr. 9” - şi care enumeră şapte pericole în acest sens. Primul este "democraţia constituţională", apoi „valorile universale” în domeniul drepturilor omului, independenţa mass-media şi participarea la societatea civilă, "liberalismul economic necontrolat" şi "critica nihilistă referitoare la trecutul Partidului".

Documentul susţine, de asemenea, că forţele occidentale "ostile" Chinei şi dizidenţii încearcă să se infiltreze în mod constant în "sfera ideologică". Memoriul a „scăpat” în afara ţării şi a fost raportat de New York Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe