CCR analizează sesizările de „conflict juridic”, făcute de Victor Ponta şi Traian Băsescu

Traian Băsescu vs Victor Ponta
Traian Băsescu vs Victor Ponta (Ioana Florea/Epoch Times România)

Pe agenda şedinţei CCR de astăzi sunt două cereri de soluţionare privind „conflictul juridic” între puteri, respectiv între Preşedinţie şi Guvern. Curtea Constituţională a amânat până la ora 17.00, la cererea Executivului, dezbaterea sesizării preşedintelui legată de faptul că premierul Victor Ponta nu a contrasemnat o serie de decrete de decorare, precum şi a cererii Guvernului privind implicarea lui Traian Băsescu în campania electorală.

Reprezentanţii Curţii Constituţionale au afirmat că cele două sesizări privind conflictele juridice de natură constituţională nu vor mai fi dezbătute în şedinţa de la ora 10.00, ci la ora 17.00, deoarece Guvernul a solicitat acest lucru pe motivul că are o agendă încărcată miercuri dimineaţă.

Sesizarea lui Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a depus o sesizare la Curtea Constituţională reclamând faptul că premierul Victor Ponta refuză să semneze decretele de acordare a decoraţiilor pentru unele personalităţi culturale care s-au aflat la conducerea Institutului Cultural Român în perioada 2005-2012, şi anume Horia-Roman Patapievici, fost preşedinte al ICR, Mircea Mihăieş şi Tania Radu, foşti vicepreşedinţi ai ICR şi Dan Croitoru, fost secretar general al ICR.

În replică, premierul Victor Ponta a susţinut că a refuzat să contrasemneze pentru că cei propuşi "erau persoane care au exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste" şi au deturnat bani publici.

Societatea Timişoara, care a lansat „Proclamaţia de la Timişoara” în martie 1990, şi-a exprimat indignarea şi perplexitatea în privinţa declaraţiilor premierului Ponta referitoare la afirmaţiile potrivit cărora Mircea Mihăieş este "de extremă dreaptă, un fascist bătrân".

Sesizarea lui Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a sesizat CCR, acesta afirmând că preşedintele Traian Băsescu s-a implicat în campania electorală pentru a susţine Partidul Mişcarea Populară.

Preşedintele Traian Băsescu a apărut în poze la malul mării, îmbrăcat în pantaloni albi, pantofi sport şi un tricou alb cu sigla PMP şi cu inscripţia "Vote for PMP". Acesta a fost însoţit şi de soţia sa, Maria Băsescu, care purta, la rândul ei, un tricou cu sigla PMP şi Cristian Preda.

Începând din anul 1989, acum este prima oară când se înregistrează acest gen de cereri la CCR pentru soluţionarea conflictelor juridice între Preşedinţie şi Guvern.

Judecătorii CCR se întrunesc pentru a decide dacă aceste sesizări au elemente de neconstituţionalitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne