CCM: Voinţa politică a lui Igor Dodon nu poate constitui o sursă de blocaj instituţional
alte articole
Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) a decis marţi că refuzul repetat al Preşedintelui Republicii Moldova Igor Dodon de a semna decretul de numire a ministrului Apărării este motiv ca acesta să fie suspendat temporar din funcţie constatând că, prin refuzul deliberat de a-şi executa una sau mai multe obligaţii constituţionale, Preşedintele se înlătură el însuşi de la exercitarea acestora.
CCM a constatat că Preşedintele RM are dreptul să verifice corespunderea candidatului propus de Prim-ministru pentru o funcţie, însă nu are drept de veto faţă de propunerea Prim-ministrului (HCC nr.2 din 24 ianuarie 2017, §46).
Astfel, potrivit Constituţiei, CCM a decis ca refuzul Preşedintelui de a-şi executa obligaţiile constituţionale constituie imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţia în cauză şi justifică instituirea interimatului funcţiei, care se asigură, în ordine, de preşedintele Parlamentului sau de Primul-ministru, pentru exercitarea acestei obligaţii constituţionale a Preşedintelui.
”Instituirea interimatului funcţiei, cauzat de refuzul deliberat de a executa o obligaţie constituţională şi circumstanţele care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte urmează a fi constatate în fiecare caz în parte de către CCM”, se mai menţionează în hotărârea Curţii.
Curtea a statuat că, voinţa politică a Preşedintelui nu poate constitui o sursă de blocaj instituţional, pe de o parte, şi nu poate anula, pe de altă parte, competenţele Prim-ministrului în cadrul procedurii de co-decizie în remanierea guvernamentală. Curtea a subliniat şi faptul că alegerea Preşedintelui prin vot popular nu impune necesitatea transformării acestuia într-un opozant al Parlamentului.
Decizia CCM vine după ce, pe 19 septembrie, guvernul a decis să sesizeze Curtea privind interpretarea articolului 98, alineatul (6) din Constituţia R. Moldova, în vederea clarificării acţiunilor care pot fi întreprinse de către prim-ministru şi deciziilor care pot fi adoptate de Parlamentul ţării în cazul în care şeful statului refuză propunerea repetată de numire în funcţie a unui ministru având în vedere că Igor Dodon a refuzat în mod repetat să numească candidatul coaliţiei de guvernare, Eugen Sturza, în funcţia de ministru al Apărării.
În replică, Igor Dodon a declarat că nu va ceda în faţa Guvernului, iar “ministrul”, adus în Executiv cu suportul CCM, cu grave încălcări ale Constituţiei, nu va fi recunoscut de preşedinte şi instituţia prezidenţială. Acesta nu va face parte din componenţa Consiliului Suprem de Securitate.
”Curtea astăzi a dat o interpretare prin care, de facto, obligă preşedintele să aleagă din două opţiuni: să cedeze în faţa Guvernului şi să semneze ceea cu ce nu este de acord, sau să nu cedeze şi atunci în locul său o face preşedintele Parlamentului sau şeful Guvernului. Nu voi ceda!”, a adăugat şeful statului precizând că Guvernarea şi majoritatea parlamentară controlată de un singur partid, a mai făcut un pas spre uzurparea definitivă a puterii în stat.
Igor Dodon a mai avertizat că odată cu noua componenţă a Parlamentului RM, constituită după alegerile parlamentare anticipate sau ordinare, va fi asigurată şi o nouă componenţă a Curţii Constituţionale care va supune revizuirii deciziile ”cu caracter anti-statal” iar acţiunile judecătorilor ultimelor componente ale Curţii vor fi supuse unei analize minuţioase, inclusiv prin prisma cadrului juridic penal.
În context, vicepreşedintele Parlamentului, Iurie Leancă a punctat că hotărârea CCM este o primă acţiune în oprirea apucăturilor nord-coreene ale lui Dodon, dar vor urma şi altele. ”Sper că decizia Curţii i-a fost clară tovarăşului Dodon. În caz contrar, putem să-i asigurăm traducere şi în "moldovenească".”