CCM, Parlamentul şi Guvernul încalcă drepturile pensionarilor la proprietate
alte articole
CCM a primit spre examinare sesizarea avocatului unui pensionar din Edineţ care se află în proces de judecată cu statul, ca să-şi poată recupera pensia pe care nu a primit-o din 2009, de când a plecat din ţară. Acesta afirmă că atunci când o perioadă mai lungă nu şi-a putut ridica pensia, i se acordă doar suma pentru ultimii 3 ani.
Curtea a motivat în hotărârea de admitere parţială a sesizării că pensia constituie sursa primară de existenţă a beneficiarilor. Prin urmare, lipsirea de dreptul la pensie este disproporţionată şi aduce atingere substanţei dreptului de proprietate, fiind contrar prevederilor constituţionale. În acest context CCM a declarat neconstituţională sintagma „pe o perioadă de cel mult 3 ani până la data solicitării” din articolul 35 alineatul (1) din Legea nr. 156-XIV din 14 octombrie 1998 privind pensiile de asigurări sociale de stat.
În ceea ce priveşte limitarea la 6 luni a termenului de valabilitate a procurii în baza căreia mandatarul poate ridica pensia în numele beneficiarului, Curtea a menţionat că aceasta constituie o chestiune de oportunitate ce ţine de competenţa legiuitorului şi nu aduce atingere prevederilor constituţionale.
În acest context, instanţa a remarcat însă că mecanismul existent de încasare a pensiei este defectuos, în special pentru cetăţenii aflaţi peste hotarele ţării, motiv pentru care a emis o adresare Parlamentului în vederea revizuirii cadrului normativ.
Sesizarea a fost examinată în componenţa preşedintelui Alexandru Tănase şi a judecătorilor Aurel Băieşu, Igor Dolea, Victor Popa şi Veaceslav Zaporojan. Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac şi intră în vigoare la data adoptării.
Conform legislaţiei în vigoare cetăţenii simpli nu se pot adresa direct la CCM, ci doar anumite autorităţi publice şi categorii de persoane. Totuşi, cetăţenii simpli beneficiază de verificarea corespunderii legilor cu Constituţia. Astfel, partea aflată în proces de judecată, avocatul acesteia sau judecătorul se pot adresa Curţii cu privire la o lege care are legătură cu acel dosar şi care ar încălca Constituţia. Această posibilitate simplificată a fost pusă la dispoziţia cetăţenilor tot de către CCM prin hotărârea sa din luna februarie a anului curent.
De menţionat, că la 1 aprilie 2016 în Republica Moldova au fost înregistraţi 681.030 de pensionari iar mărimea medie a pensiei este de 1.280 de lei. Pensia medie pe ţară pentru limită de vârstă este cea mai mică din Europa şi acoperă doar 58-60% din minimul de existenţă.