Cazul Şova. Augustin Zegrean: CCR poate fi sesizată şi pentru lipsa unei hotărâri a Parlamentului

Curtea Constituţională poate fi sesizată şi pentru lipsa unei hotărâri a Parlamentului, a explicat joi preşedintele instituţiei, Augustin Zegrean, întrebat despre votul din Senat în cazul solicitării DNA de avizare a reţinerii şi arestării a senatorului PSD Dan Şova, vot care nu a fost urmat de emiterea unei hotărâri.
Augustin Zegrean (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
26.03.2015

Curtea Constituţională poate fi sesizată şi pentru lipsa unei hotărâri a Parlamentului, a explicat joi preşedintele instituţiei, Augustin Zegrean, întrebat despre votul din Senat în cazul solicitării DNA de avizare a reţinerii şi arestării senatorului PSD Dan Şova, vot care nu a fost urmat de emiterea unei hotărâri, scrie Mediafax.

Preşdintele CCR a precizat că este dreptul parlamentarilor să admită sau să respingă o cerere, precizând că textul Constituţiei prevalează în faţa celorlalte legi.

"Până la urmă, este dreptul lor să o facă, să admită sau să respingă, pentru că este o cerere, şi la o cerere trebuie să dai un răspuns. Dacă nu ar putea să le respingă, atunci cu ce rost ar mai cere (...). Spiritul ar trebui să fie Constituţia, legile şi celelalte", a declarat Augustin Zegrean.

Şeful CCR nu a vrut să comenteze afirmaţiile potrivit cărora la votul solicitării DNA privind reţinerea şi arestarea lui Dan Şova nu ar fi prevalat Constituţia în faţa Regulamentului Camerei, pentru că este posibil să fie sesizată CCR cu acest caz, astfel că nu a vrut să se antepronunţe.

"Nu pot să spun că au încălcat Constituţia, pentru că sunt sigur că vor ajunge la noi cu povestea asta şi atunci nu am cum să mă pronunţ de acum", a adăugat Zegrean.

Întrebat dacă a fost încălcată Legea Fundamentală prin faptul că, după votul din plenul Senatului, nu a fost adoptată o hotărâre, ci a rămas doar procesul verbal de numărare a voturilor, prin care s-a constatat că cererea DNA a fost respinsă, Augustin Zegrean a replicat:

"Nu pot să spun dacă este o încălcare sau nu, pentru că am înţeles că vor să vină la noi să ne întrebe şi, dacă vă spun acum, veniţi apoi şi spuneţi că m-am antepronunţat. Părerea mea chiar nu contează, noi suntem nouă aici. Eu nu sunt şeful Curţii Constituţionale, sunt preşedintele Curţii Constituţionale, nu pot să dispun nimănui să voteze într-un fel sau altul. (...) De data asta nu vă pot spune, pentru că am văzut aseară că va fi sesizată Curtea. Vom da un răspuns când vom fi sesizaţi".

Recomandăm şi Traian Băsescu: Tăriceanu, sluga lui Ponta, a încălcat grav Constituţia în cazul Şova

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor