Cazul Lucan. Încă 30 de zile de arest la domiciliu pentru chirurgul acuzat de delapidare
alte articole
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis prelungirea cu 30 de zile a arestului la domiciliu pentru medicul Mihai Lucan, cercetat de DIICOT. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.
Reamintim că doctorul Mihai Lucan, protagonist al unuia dintre cele mai mari scandaluri care au lovit medicina românească în ultimele decenii, se află în arest la domiciliu din 12 ianuarie. Oficial, medicul este acuzat de delapidare. Astfel, potrivit DIICOT, un aparat medical performant, utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer, a fost transferat ilegal de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca la Lukmed - clinica privată a medicului Lucan, unde a fost utilizat timp de şase ani.
Lucan ar fi spoliat institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca şi prin faptul că opera pacienţii la clinica sa privată, decontând cheltuielile la CNSAS, după care bolnavii erau trimişi la recuperare la Institut, instituţia încasând mult mai puţini bani de la stat decât ar fi luat dacă pacienţii erau operaţi în cadrul ei.
O altă modalitate de delapidare a constat în folosirea resurselor financiare, materiale şi umane ale laboratorului de analize din cadrul Institutului pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii aparţinând unei societăţi comerciale.
Mai amintim că pe lângă acuzele aduse de DIICOT, Lucan se confruntă cu grave acuzaţii de trafic de organe, acuzaţii formulate de deputatul USR Emanuel Ungureanu, care a lucrat cândva ca asistent social în Institutul de Urologie şi Transplant de la Cluj. Potrivit lui Ungureanu, ale cărui acuzaţii se sprijină pe mărturia unui braşovean care s-a autodenunţat drept traficant de organe, Lucan lua, pe bani puţini, rinichi de la pacienţi români săraci şi îi transplanta, pe sume grele, unor cetăţeni străini. Conform deputatului, Lucan era în centrul unei adevărate reţele internaţionale de trafic de organe ce se bucura de sprijinul fostului ambasador al României la Vatican - Gheorghe Gheorghiu şi al preşedintelui Agenţiei Naţionale Antidrog, Pavel Abraham. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.