Congo anunţă o nouă epidemie de Ebola în provincia Kivu de Nord
alte articole
Republica Democrată Congo (RDC) a anunţat miercuri o nouă epidemie a virusului mortal Ebola în provincia Kivu de Nord.
Anunţul a fost făcut la o săptămână după ce autorităţile congoleze au declarat că a luat sfârşit o epidemie în provincia nord-vestică Equateur, potrivit Deutsche Welle.
“În acest moment nu există nicio indicaţie că aceste două epidemii care s-au manifestat la o distanţă de peste 2.500 de km sunt conectate”, a declarat Oly Ilunga Kalenga, ministrul congolez al Sănătăţii.
Oficiali locali ai provinciei Kivu de Nord au notificat sâmbătă Ministerul Sănătăţii, cu privire la faptul că au murit cel puţin 20 de persoane din cauza febrei hemoragice, dintre cele 26 de cazuri raportate în zonă. Primul caz a apărut în acea regiune la începutul lunii iulie.
Mostre recoltate de la cea mai recentă epidemie au fost trimise în Kinshasa pentru analiză, iar rezultatele au arătat că patru din şase cazuri au fost testate pozitiv pentru Ebola.
Guvernatorul provinciei Kivu de Nord, Julien Paluku, a făcut apel la “calm şi prudenţă” după anunţ, precizând că autorităţile fac tot ce pot pentru a controla epidemia.
Autorităţile locale din domeniul sănătăţii au afirmat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a trimis deja o echipă de experţi în zonă.
“Ebola este o ameninţare constantă în RDC. Vom lupta cu această [epidemie] aşa cum am făcut cu ultima”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un mesaj postat pe Twitter. “Am început să deplasăm personal şi provizii în zona afectată şi lucrăm cu Ministerul congolez al Sănătăţii şi cu partenerii”.
Virus mortal
Cea mai recentă epidemie este cea de-a zecea de acest tip de când virusul a fost descoperit pentru prima dată în 1976 în Zair, aşa cum era cunoscută la acea vreme Republica Democrată Congo.
OMS probabil va răspunde rapid după ce a fost criticată că a reacţionat lent în timpul epidemiei din 2014 din Africa de Vest, când au murit peste 11.000 de persoane.
Ebola este un virus rar şi foarte contagios, cu o rată a decesului de până la 90%, conform OMS. Simptomele includ febră, stare de slăbiciune intensă şi vomă. Perioada de incubaţie variază de la 2 la 21 de zile.
În timpul precedentei epidemii din luna mai, care s-a stins în iulie, OMS a trimis un vaccin experimental pentru a controla virusul, după ce acesta a ajuns într-un oraş port major, declanşând temeri că virusul s-ar putea răspândi rapid pe cuprinsul ţării.