Cavusoglu critică NATO şi UE. Face presiuni pentru suspendarea vizelor de călătorie
alte articole
Într-un interviu acordat ziaruui german Bild, publicat luni, ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a declarat că “trebuie...să cooperăm cu ceilalţi parteneri în ceea ce priveşte cumpărarea şi vânzarea armelor”.
El a subliniat totuşi faptul că Turcia rămâne “unul dintre cei mai mari susţinători ai NATO”, adăugând că speculaţiile conform cărora Ankara ar putea părăsi blocul “sunt răspândite de cercuri anti-Turcia, şi nu de noi”.
Cavusoglu a precizat că Uniunea Europeană “umileşte” Turcia prin faptul că nu este de acord să suspende regimul de vize pentru cetăţenii turci care doresc să călătorească în Europa deşi, în schimb, Turcia îşi îndeplineşte rolul în combaterea crizei imigraţiei.
El a declarat că Turcia a depus mari eforturi pentru “a îndeplini condiţiile de aderare la UE” de-a lungul mai multor ani, dar a primit în schimb “doar ameninţări, insulte şi un blocaj total”.
Repetând o ameninţare anterioară, Cavusoglu a declarat că UE trebuie să ridice vizele până în luna octombrie sau acordul încheiat între Bruxelles şi Ankara în privinţa refugiaţilor va fi anulat.
Întrebat dacă sute de mii de refugiaţi sirieni din Turcia se vor îndrepta spre Europa dacă UE nu se conformează, Cavusoglu a declarat: “Nu doresc să discut despre cel mai rău scenariu. Discuţiile cu UE continuă, dar este clar faptul că fie aplicăm toate tratatele în acelaşi timp, fie le punem deoparte”.
Accesul fără vize al cetăţenilor turci în UE – principala recompensă pentru colaborarea Ankarei la reducerea fluxului de migranţi spre Europa – a fost amânat de mai multe ori din cauza disputelor legate de legislaţia antitero din Turcia şi a campaniei de suprimare lansată de guvernul turc după puciul eşuat din 15-16 iulie.
Înainte să cedeze în privinţa liberalizării vizelor, Bruxelles-ul doreşte ca Turcia să îşi relaxeze puţin legile antitero. Mai mult, comisarul european Guenther Oettinger a declarat că nu consideră că UE va oferi turcilor în acest an dreptul de a călători fără vize în Europa din cauza campaniei de arestări şi concedieri ce are loc în Ankara împotriva a zeci de mii persoane suspectate de implicare în evenimentele din luna iulie.
O altă piedică în vederea ridicării vizelor şi a accelerării negocierilor privind aderarea Turciei la UE este faptul că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat în mai multe rânduri că va aproba reintroducerea pedepsei cu moartea dacă Parlamentul ţării va vota această măsură.
În interviul acordat publicaţiei Bild, Cavusoglu a mai declarat că Europa acţionează ca şi cum Turcia a introdus deja pedeapsa cu moartea. El a susţinut că este împotriva reintroducerii pedepsei capitale, adăugând că există multe temeri în rândul poporului turc în acest moment şi că acest aspect nu poate fi ignorat.