Erdogan sugerează abandonarea tranzacţiilor în dolari cu Rusia

Reapropierea neaşteptată continuă să facă probleme occidentalilor
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan în St. Petersburg, 9 august 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
12.08.2016

Neînţelegerile neaşteptat de intense dintre Turcia şi Occident s-au intensificat constant şi, la doar o zi după ce NATO a declarat că statutul Turciei ca membru al alianţei vestice nu este discutat, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat joi postului de televiziune turcesc NTV că ţara sa ar putea căuta alte opţiuni, în afara NATO, pentru cooperare în industria apărării, deşi prima sa opţiune va fi întotdeauna cooperarea cu aliaţii săi din NATO.

Cavusoglu a susţinut că dacă Rusia şi China pun la dispoziţia Turciei o ofertă defensivă mai bună, atunci Ankara ar putea să o accepte.

Afirmaţiile au fost făcute în aceeaşi zi în care Turcia a declarat că va relua loviturile aeriene asupra poziţiilor Statului Islamic în Siria şi a cerut Rusiei să desfăşoare operaţiuni comune împotriva “inamicului lor comun”.

Turcia a fost acuzată în trecut de Rusia că face afaceri cu islamiştii grupului Daesh, sprijinindu-i indirect. Doi fii ai preşedintelui turc Recep Erdogan ar fi intermediat afaceri cu petrol luat de la Statul Islamic şi vândut Israelului.

Recenta declaraţie a ministrului turc de Externe pare să sublinieze că Turcia a schimbat macazul, aliniindu-se liniei oficiale a Moscovei, care s-a implicat masiv în Siria de partea preşedintelui Assad, bombardând luptătorii Daesh, dar mai ales grupurile rebele înarmate de CIA, care nu aparţin Daesh dar luptă împotriva guvernului sirian.

Ankara a suspendat loviturile după doborârea unui avion de luptă rusesc de către forţa aeriană turcă în noiembrie 2015.

În plus, notabilă este mişcarea făcută de Ankara cu privire la angajamentele sale militare, îndreptându-şi atenţia înspre Rusia şi nu înspre alianţa condusă de SUA, formată împreună cu Iordania şi ţările arabe din Golf.

“Vom discuta toate aceste detalii. Întotdeauna a cerut Rusiei să desfăşurăm împreună operaţiuni anti-Daesh”, a declarat el, adăugând că propunerea este încă valabilă.

“Multe ţări sunt implicate activ în Siria. Nu trebuie să existe greşeli. Pentru a preveni acest lucru, trebuie să punem în practică [mecanismul de] solidaritate şi cooperare între noi, inclusiv împărtăşirea de informaţii în timp real”, a mai susţinut Cavusoglu.

Prin manevrele politice ale momentului, Erdogan, dar mai ales Putin, deţin un control important asupra viitorului carierei celui mai puternic politician din Europa.

Comentariile au fost făcute la doar 2 zile după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit în St. Petersburg cu omologul său Vladimir Putin, fiind prima întâlnire între cei doi lideri de la incidentul din noiembrie 2015 de la graniţa turco-siriană.

Ziarul turcesc Gunes a susţinut ieri că în timpul discuţiilor de marţi dintre Erdogan şi Putin, liderul turc a sugerat abandonarea dolarului american în comerţul bilateral dintre Turcia şi Rusia propunând în schimb, ca tranzacţiile să fie realizate direct în lire turceşti sau ruble.

Această mişcare va aduce beneficii Rusiei şi Turciei, ar fi zis Erdogan în timpul întâlnirii sale din St. Petersburg, adăugând lira turcească va scăpa de presiunea tot mai mare din partea dolarului american. Erdogan este îngrijorat de cursurile de schimb valutar deoarece inflaţia turcă a crescut recent cu aproape 8% faţă de anul trecut, iar recenta devalorizare a lirei turceşti în faţa dolarului doar a turnat şi mai mult gaz pe foc.

Orientarea tot mai vădită a Turciei către axa Mosvoa-Teheran ar putea tensiona relaţia cu NATO şi UE şi ar putea duce la suspendarea completă a procesului de aderare a ţării la blocul european, ceea ce în schimb ar atrage după sine dizolvarea unui acord privind refugiaţii ce a fost încheiat recent între Bruxelles şi guvernul turc şi care a redus semnificativ valul de imigranţi care se îndreaptă înspre Europa, în special către Germania.

Guvernul turc a ameninţat de mai multe ori că va deschide uşa către Europa pentru milioanele de refugiaţi sirieni blocaţi pe teritoriul său dacă UE nu îşi va respecta partea sa din acord, lucru care ar avea un efect devastator asupra ratingului de popularitate al cancelarului german Angela Merkel.

Prin manevrele politice ale momentului, Erdogan, dar mai ales Putin, deţin un control important asupra viitorului carierei celui mai puternic politician din Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor