Câţi dintre români îşi permit să apeleze la serviciile medicale private

Românii care sunt nemulţumiţi de serviciile medicale oferite în unităţile de stat, de condiţiile din majoritatea spitalelor şi de listele lungi de aşteptare pentru a beneficia de analize şi tratamente gratuite au alternativa de a merge să se trateze în sistemul privat. Costurile sunt însă destul de ridicate şi nu orice îşi poate permite să acceseze aceste servicii.
Spital (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
16.01.2013

Românii care sunt nemulţumiţi de serviciile medicale oferite în unităţile de stat, de condiţiile din majoritatea spitalelor şi de listele lungi de aşteptare pentru a beneficia de analize şi tratamente gratuite au alternativa de a merge să se trateze în sistemul privat. Costurile sunt însă destul de ridicate şi nu orice îşi poate permite să acceseze aceste servicii.

Ministerul Sănătăţii a realizat un studiu pentru a afla câţi români îşi permit să apeleze la sistemul medical privat şi a ajuns la concluzia că doar 20% din cetăţeni au fondurile necesare pentru a se trata la privat.

Prin finanţarea spitalelor particulare din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate scad şansele celor cu bani puţini de a beneficia de servicii medicale de calitate, se arată într-un raport al Ministerului Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului o notă privind finanţarea din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat care conţine măsurile pe care instituţia le are în vedere pentru a le aplica.

Se aplică solidaritatea socială

O măsură se referă la solidaritatea socială, adică cetăţenii sănătoşi care au posibilităţi financiare contribuie pentru tratamentul celor bolnavi, urmând ca, atunci când şi aceştia vor fi bolnavi şi cu veniturile reduse, alţii să contribuie pentru acoperirea tratamentelor lor medicale.

"Finanţând din FNUASS spitalele private, se reduc şansele celor cu venituri mici de a beneficia de servicii medicale de calitate. În România, 80% dintre cetăţeni au venituri mici, care nu le permit să apeleze la servicii medicale private, iar doar 20% au veniturile necesare accesării serviciilor medicale private. Ministerul Sănătăţii trebuie să implementeze măsuri care să poată să răspundă la întrebarea: Pentru cine trebuie să finanţăm servicii medicale de calitate, pentru cei 20% care pot apela la asistenţa medicală spitalicească cu plată sau pentru cei care trebuie susţinuţi financiar pentru că, fără acest ajutor, sunt condamnaţi la moarte?", se arată în raportul Ministerului Sănătăţii.

Prezentarea raportului are loc după ce ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a declarat că în noul contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, se va stipula că banii publici vor fi alocaţi numai pentru spitalele publice din România, fiind sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unităţile private.

Nicolaescu a precizat că cine îşi dezvoltă o afacere privată "nu şi-o face pe banul public", iar managerii de spitale private trebuie să îşi gândească investiţia bazându-se pe forţele proprii, nu pe "ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obţină prin trafic de influenţă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor