Cătălin Predoiu: Ponta se laudă că economia duduie, dar va tăia bani de la Învăţământ şi va creşte taxe
alte articole
Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedinte al PDL, se referă la datele publicate de Ministerul Finanţelor Publice cu privire la execuţia bugetară în primele şase luni ale anului curent, concluzionând că rezultatele primului semestru nu evidenţiază o creştere economică reală, exprimată prin creşterea cheltuielilor de capital, ci o colectare mai mare a veniturilor ca urmare a introducerii unor noi accize şi impozite (acciza pe carburant, celebra “taxă pe stâlp”).
Conform datelor MFP, veniturile bugetare s-au majorat cu 2,9% an/an la 100,4 miliarde lei. Dar şi cheltuielile curente s-au majorat cu 2,3% an/an, la 99,5 miliarde lei, notându-se dinamica componentelor cheltuieli de personal (3,4% an/an, la 23,9 miliarde lei) şi cheltuieli cu bunuri şi servicii (5,7% an/an, la 17,5 miliarde lei), a afirmat acesta.
"Astfel, Finanţele Publice au înregistrat în primele şase luni ale anului un deficit de 3,5 miliarde lei (reprezentând 0,5% din PIB). O analiză a acestor date arată că dinamica finanţelor publice în primul semestru al anului exprimă următoarele aspecte negative: ajustarea bugetară s-a realizat prin sacrificarea investiţiilor, deşi a continuat majorarea cheltuielilor cu personalul şi cu bunurile şi serviciile. În acelaşi timp, constatăm că dinamica modestă a încasărilor din TVA este expresia pură a persistenţei unui nivel ridicat de evaziune fiscală", a mai subliniat prim-vicepreşedintele PDL.
Cătălin Predoiu trage concluzia că în pofida creşterii economice, datele publicate de Ministerul Finanţelor arată că acest rezultat a fost mai degrabă obţinut prin creşterea încasărilor decât prin limitarea drastică a cheltuielilor.
Predoiu susţine că este interesant de subliniat faptul că, deşi majorarea veniturilor bugetare s-a produs şi în termeni reali (adică ajustat cu inflaţia medie anuală de 1,7% la o creştere nominală de 2,9%), ea nu a ţinut pasul cu creşterea PIB, ceea ce explică diminuarea ponderii veniturilor în PIB de la 15,5% la 15,2% şi a creat o presiune suplimentară în sensul diminuării cheltuielilor.
Finanţele Publice au înregistrat în primele şase luni ale anului un deficit de 3,5 miliarde lei (reprezentând 0,5% din PIB)
Candidatul PDL la prezidenţiale subliniază că rezultatele primului semestru nu evidenţiază o creştere economică reală, exprimată prin creşterea cheltuielilor de capital, ci o colectare mai mare a veniturilor ca urmare a introducerii unor noi accize şi impozite (acciza pe carburant, celebra “taxă pe stâlp”), în acest context, devenind tot mai clar că următoarea rectificare bugetară va fi negativă şi se vor tăia fonduri de la ministere, îndeosebi de la Învăţământ şi Transporturi.
Cătălin Predoiu concluzionează că "politica bugetară 'Ponta-Petrescu' este falimentară, iar în spatele cifrelor festiviste se ascunde o singură strategie, aceea a măririi veniturilor prin impozite şi taxe asupra persoanelor juridice şi fizice, urmare a incapacităţii stimulării mediului economic în direcţia creşterii potenţialului investiţional şi a creării de locuri de muncă – în contextul nevoii de creştere per ansamblu a gradului de competitivitate al economiei româneşti."