Cât de sănătos este pateul din comerţ

Cât de sănătos este pateul din comerţ
Cât de sănătos este pateul din comerţ (Facebook)

Dacă doriţi să ştiţi cât de sănătos este pateul din comerţ, trebuie să citiţi ce ingrediente conţine. Acest produs alimentar este îmbunătăţit cu aditivi care vă pot pune serios în pericol sănătatea.

Un studiu derulat recent de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) arată că cele mai multe dintre pateurile de ficat comercializate pe piaţa românească au în compoziţia lor E-uri. Specialiştii atrag atenţia că, dacă sunt consumate în exces, produsele respective pot avea efecte negative asupra sănătăţii.

Concret, reprezentanţii ANPC au inclus într-o cercetare derulată în perioada iulie – august 2013, 46 de tipuri de pate, achiziţionate în mod aleatoriu şi anonim de către aceştia, direct din rafturile supermarketurilor. După ce au analizat etichetele produselor, care provin de la diverşi producători şi distribuitori din piaţă, specialiştii ANPC au arătat că din punct de vedere al numărului de E-uri, doar 6,52% nu au niciun E, 19,56% au un conţinut de 2 E-uri, 13,04% conţin 6 E-uri şi 8,69% conţin 9 E-uri. ”Numericul de E-uri variază între 0 şi 10“, se arata într-un comunicat de presă dat publicităţii de Protecţia Consumatorilor.

Cât de sănătos este pateul din comerţ. Ce conţin pateurile de ficat din comerţ în ziua de azi

Citind etichetele pateurilor de ficat din comerţ veţi constata în primul rând conţinutul foarte scăzut de ficat. Majoritatea mărcilor cunoscute sau mai puţin cunoscute au un procent de 15-25% ficat de animal într-o conservă de pate de ficat. Urmează slănină, şorici, făină albă de grâu, proteină vegetală din soia, amidon din porumb, apă, sare iodată (după gust, pentru că nu scrie nicăieri ce procent de sare a fost folosit în cei 85% rămaşi după ingredientul principal), zahăr, carmin (colorant), gluten (agent alergen) şi nitrit de sodiu, pe post de agent conservant. Despre nitritul de sodiu (E 250) şi potenţialul său cancerigen s-a discutat mult în ultima vreme, deci putem considera că este bine să fie evitat.

Iată o listă mai amplă de substanţe prezente pe etichetele pateurilor de ficat din comerţ: polifosfaţi, condimente, extract de condimente, muştar, sirop de glucoză, emulgatori - esterii glicerolici ai acidului citric, lactilat de sodiu, agenţi de îngroşare: gumă guar, gumă xantan, antioxidant - acid citric, ascorbat de sodiu, potenţiator de aromă: monoglutamat de sodiu, vitamine, agent de gelifiere - caragenan, agent de reglare a acidităţii: acid malic.

Dacă vorbim de specialităţi cum ar fi pateul din ficat de gâscă, raţă sau vânat, nu vă agitaţi, conţine doar 5% ficat de gâscă, deci ar putea lejer să se menţioneze alături de agenţii alergeni: “Atenţie, poate conţine urme (fine) de ficat de gâscă, raţă, mistreţ, etc”

Cât de sănătos este pateul din comerţ. Pericolul E-urilor

Pentru a determina cât de sănătos este pateul din comerţ, trebuie să ştiţi câte E-uri are produsul. În funcţie de producător, numărul acestor aditivi diferă. Există brand-uri care folosesc chiar şi 10 E-uri 452 (polifosfaţi), E407 (caragenan), E412 (gumă guar), E415 (gumă xantan), E300 (acid ascorbic), E621 (glutamat monosodic), E250 (nitrit de sodiu), E120 (carmin), E316 (erisorbat de sodiu) şi E330 (acid citric), conform csid.ro. Aceşti potenţiatori sunt cancerigeni!

Cât de sănătos este pateul din comerţ. Pericolul coloranţilor

Coloranţii sunt alţi factori care determină cât de sănătos este pateul din comerţ. Dacă veţi citi cu atenţie eticheta, veţi observa că sunt nelipsiţi din pateuri, de orice fel ar fi acestea, vegetal sau animal. Cel mai întâlnit colorant este carminul, care poate produce alergii şi erupţii cutanate.

Cât de sănătos este pateul din comerţ. Pericolul aditivului de porumb, slăninii şi şoriciului

Aditivul de porumb, slănina şi şoriciul sunt ingrediente care arată cât de nesănătos este pateul din comerţ. Acestea sunt adevărate bombe calorice şi fac din pateul de ficat un aliment care trebuie evitat în curele de slăbire şi boli ale inimii, ficatului.

Cât de sănătos este pateul din comerţ. Pericolul monoglutamatul de sodiu

Monoglutamatul de sodiu este un potenţiator de aromă, care face ca pateul să aibă un gust delicios. Însă, este extrem de nociv şi crează dependenţă. Poate duce la instalarea "sindromului bucătăriei chinezeşti", (dureri de cap, ameţeli, palpitaţii, probleme neurospihice).

Cât de sănătos este pateul din comerţ. Pericolul nitritului de sodium

Nitritul de sodiu este un ingredient care creşte termenul de valabilitate al pateului, însă numeroase studii au arătat că poate duce la cancer de colon. Este clar că trebui evitat acest conservat extrem de nociv.

Cât de sănătos este pateul din comerţ. Pericolul polifosfaţilor

Sunt folosiţi pentru stabilizarea apei din produs, însă dezechilibrează balanţa fosfor-calciu, împiedicând fixarea calciului în oase. În timp, în cazul unui consum mare, poate apărea osteoporoza.

Cât de sănătos este pateul din comerţ. Pericolul carminului

Carminul este un colorant obţinut prin zdrobirea femelei unei insecte, numită cosenila (sau din ouăle acesteia) care trăieşte în Mexic. Acest colorant poate fi extrem de alergenic şi periculos.

Cât de sănătos este pateul din comerţ. Alternativa sănătoasă

Alternativa sănătoasă rămâne prepararea pateurilor de ficat de casă, iar pe Internet găsiţi o mulţime de reţete despre cum puteţi face acest lucru, asigurându-vă şi că va avea un gust delicios, dar şi că nu vă puneţi sănătatea în pericol.

Vă recomandăm şi Pateu de ficat cu plante aromatice - deosebit de gustos.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.