Câştigul participanţilor la fondurile de pensii a depăşit suma de 1 miliard lei în ultimii patru ani

Epoch Times România
09.04.2012

Câştigul celor peste 5,6 milioane de participanţi la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) depăşeşte suma de 1 miliard de lei, cifra reprezentând diferenţa între valoarea activelor nete de la finalul lunii martie şi suma contribuţiilor virate de la lansare şi până în prezent.

La finalul lunii martie, activele nete administrate de cele nouă fonduri de pensii private obligatorii au ajuns la 7,26 miliarde lei, în creştere cu 49% faţă de sfârşitul primului trimestru al anului trecut. Totodată, numărul de participanţi a sporit cu 6,3% faţă de finalul lunii martie 2011, la peste 5,6 milioane.

"Acest câştig generat de investiţiile fondurilor de pensii private reprezintă suma netă de toate comisioanele percepute în această perioadă", se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

"Pe fondul revenirii uşoare a pieţelor financiare şi a stabilizării perspectivelor economice, fondurile de pensii au înregistrat performanţe investiţionale notabile, care s-au adăugat rezultatelor bune din trecut. Per total, pilonul II a ajuns la un câştig net pentru participanţi de peste un miliard de lei, adică o rată de profitabilitate de peste 16,1% relativ la contributiile virate, exclusiv în beneficiul celor peste 5,6 milioane de români care contribuie la aceste fonduri", a declarat preşedintele APAPR, Cornelia Coman.

De la lansare (luna mai 2008) şi până în prezent (aproape patru ani de funcţionare), randamentul mediu anual al tuturor fondurilor de pensii private obligatorii a fost de 12,2%.

În total, activele nete administrate de fondurile de pensii private obligatorii şi facultative au ajuns la 7,75 miliarde de lei la sfârşitul lunii martie, respectiv 1,77 miliarde euro sau 1,27% din PIB.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor