Roman Copper contestă decizia statului român
alte articole
Bayfront Capital Partners, care controlează Roman Copper, a anunţat sâmbătă, că a ajuns cu o zi în urmă la un "acord verbal definitiv" cu autorităţile române în privinţa preluării Cupru Min şi se aşteaptă la aplicarea acestei înţelegeri.
Într-un comunicat de presă, Mike Curtis, partener la Bayfront a declarat că:"Părţile au ajuns la un acord verbal final pe care am fost şi suntem în continuare pregătiţi să-l aplicăm complet".
Conform Bayfront, acordul cuprinde termeni ceruţi de guvern şi acceptaţi de Roman Copper, chiar dacă nu au fost iniţial incluşi în forma contractului prezentat în pachetul de privatizare.
Roman Copper a acceptat toţi termenii propuşi şi consideră că respectivul contract este valid, în vigoare şi angajant, potrivit comunicatului. "Am fost surprins de faptul că, comisia de negociere a refuzat să accepte semnătura noastră scrisă", a spus Mike Curtis, subliniind că el consideră contractul în vigoare.
"Noi credem că avem un acord valabil şi obligatoriu, şi vom continua să lucrăm în bună-credinţă cu autorităţile române pentru a clarifica această problemă."
Roman Copper a câştigat licitaţia pentru preluarea pachetului integral de acţiuni al Cupru Min, la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.
Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României, deţinând rezerve estimate la aproape un milion de tone de cupru, printre cele mai mari din Europa, în valoare de 8,3 miliarde dolari.
Roman Copper este o firmă care a fost înfiinţată special pentru preluarea Cupru Min de către Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiană cu activităţi de investment banking, care oferă servicii de consultanţă pentru finanţare corporatistă, restructurare financiară şi în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor.
Partenerul român a anunţat că negocierile s-au încheiat irevocabil
Ministerul Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a anunţat că negocierile pentru semnarea contractului de privatizare a societăţii Cupru Min s-au încheiat pe 6 aprilie, ora 24.00, fără că părţile să ajungă la o înţelegere. În consecinţă, negocierile cu societatea Roman Copper s-au încheiat irevocabil, fără să se realizeze tranzacţia de vânzare a pachetului de acţiuni.
Reprezentanţii companiei Roman Copper nu au aderat la condiţiile solicitate de către Statul român, solicitări ce au vizat plata integrală a contractului, îndeplinirea obligaţiilor de mediu şi clauzele referitoare la transparenţa acestui contract.
Negocierile au durat 10 zile şi au angrenat specialişti din Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, ANRM, OPSPI şi Cupru Min. În perioada următoare, MECMA va relua procesul de privatizare a Cupru Min conform angajamentelor asumate faţă de partenerii internaţionali.