Proiect: Nu vor fi pensii mari şi pensii mici

Epoch Times
08.04.2012

Pentru a exclude discrepanţa între pensiile mici şi cele mai mari, Partidul Democrat a iniţiat un proiect de lege care să schimbe modalitatea de indexare a acestora.

Astfel democraţii vor ca, începând cu anul 2013, pensiile de până la 1.500 de lei şi cele mai mari decât această sumă, să fie indexate conform unor formule diferite.

În acest sens ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei, Valentina Buliga a declarat că optează pentru "Indexarea pensiilor, începând cu anul 2013, sub o altă formulă, ce ar prevedea excluderea acestei discrepanţe dintre indexarea pensiilor mici şi pensiile de o anumită valoare mai mare de 2 mii, de 3 mii de lei".

Deci iniţiatorii proiectului propun ca pensiile mici să aibă un ritm mai sporit de indexare, iar pensiile mari, unul mai redus.

Precizăm că anterior viceministrul muncii, a declarat că începând cu 1 aprilie pensiile se vor mări. Astfel, pensiile se vor majora în medie cu circa 94 de lei.

În condiţiile în care, potrivit Biroului Naţional de Statistică, pensia medie în Republica Moldova este de 880 de lei, ea va creşte până la 974 de lei.

Proiectul privind indexarea pensiilor urma să fie aprobat de executiv.

Chiar şi cu majorările efectuate, pensionarii rămân cu venituri mult mai mici decât minimul de existenţă, care este în jur de 1.400 de lei.

În Republica Moldova sunt peste şase sute de mii de pensionari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor