Câştigarea unui Oscar înseamnă pentru unii actori creşterea cotei, pentru alţii un blestem
alte articole
Unii actori care câştigă un Oscar se trezesc cu mai multe zerouri la salarii, în timp ce pentru alţii statueta aurie poate deveni un blestem, notează miercuri ziarul spaniol ABC.
Lupita Nyong'o era o perfectă necunoscută înainte ca zguduitoarea sa interpretare în filmul '12 ani de sclavie' să-i aducă un premiu Oscar şi să devină noua vedetă a mapamondul cinefil. Brusc, porţile Hollywood-ului s-au deschis pentru această actriţă mexicană de origine kenyană, în vârstă de 29 de ani, care a jucat prima oară în viaţa ei într-un film cu asemenea buget.
Viitorul regizor care o va angaja pe Nyong'o va trebui să-i ofere un cec mult mai generos decât cel plătit de Steve McQueen când a angajat-o în rolul sclavei Patsey. Câştigarea unei statuete implică o creştere a salariului cu mai multe zerouri. Lucru pe care îl ştie foarte bine Jennifer Lawrence, actriţa din 'Jocurile foamei', care după ce a obţinut la 22 de ani preţiosul Oscar a trecut de la un onorariu de 500.000 de dolari la fabuloasă sumă de 10 milioane.
Matthew McConaughey este un actor al cărui salariu va creşte vertiginos după ce i-a suflat Oscar-ul lui Leo DiCaprio pentru cel mai bun actor în 'Dallas Buyers Club'. Actorul texan recunoştea recent într-un interviu că a mizat în ultimul timp pentru filme independente (Killer Joe, Mud), fapt ce i-a adus recunoştinţa industriei filmului, dar i-a subţiat contul din bancă. 'Pentru prima oară în viaţa mea am pierdut bani', a spus el mai în glumă mai în serios, recunoscând că doar producţiile mari aduc câştiguri mari. După primirea luni a Oscar-ului, telefonul impresarului său probabil că s-a înroşit, iar ofertele vor curge valuri.
Sandra Bullock este un alt exemplu al imboldului pe care îl dă carierei câştigarea unui Oscar. După ce a triumfat în 'The blind side' şi după mai mulţi ani de filme neînsemnate, Bullock a profitat de 'resetarea' carierei sale jucându-şi mai bine cărţile. Pentru Gravity a primit un salariu anticipat de 20 de milioane de dolari, ceea ce înseamnă puţin faţă de suma exorbitantă câştigată la box-office de acest film. Rezultatul: va obţine până la urmă cel puţin 70 de milioane de dolari.
Nu este niciodată târziu să câştigi un Oscar care atrage o ploaie de oferte. Un exemplu este Judi Dench care după ce a câştigat preţioasa statuie la 65 de ani (Shakespeare in love) a lucrat din plin şi a primit numeroase alte nominalizări. Nu a câştigat a doua oară, dar cariera ei este mai activă ca oricând când se apropie deja de respectabila vârstă de 80 de ani. O situaţie similară este cea a compatrioatei sale Helen Mirren, care a primit Oscarul la 62 de ani (The Queen).
Oscarul este şi o trambulină pentru a face saltul peste ocean în cazul actorilor străini. Christoph Waltz era şi el un necunoscut până când Tarantino l-a transformat în actorul său fetiş. Două filme (Inglorious Bastrads şi Django dezlănţuit), două Oscaruri şi un nume văzut tot mai des în filmele unor regizori prestigioşi precum Roman Polanski sau Terry Gilliam. Javier Bardem, Penélope Cruz şi Jean Dujardin sunt alte nume ce pot fi adăugate pe listă.
Faptul că nu au câştigat un Oscar nu a dăunat unor actori precum DiCaprio sau Amy Adams. Amândoi au fost nominalizaţi de mai multe ori de Academie, fără să le fie împlinite aspiraţiile, dar regizori importanţi ca Scorsese sau David O. Russell continuă să-i solicite. Iar Brad Pitt, unul dintre actorii cel mai bine plătiţi, a câştigat un Oscar doar ca producător. Un alt exemplu este Paul Newman, care a obţinut Oscar-ul la 62 de ani, pentru întreaga sa carieră.
'Nu strică însă să câştigi', ar putea spune Tom Hanks, Meryl Streep sau Kate Winslet, care după obţinerea Oscarurilor au obţinut recunoştinţă şi onorarii care le-au dat posibilitatea să-şi aleagă roluri pe măsură. Există însă şi cazuri în care primirea unui Oscar poate fi un paşaport... spre uitare. Câte telefoane mai primeşte azi Adrien Brody după ce a uimit lumea cu rolul său în 'Pianistul' sau Halle Berry a cărei carieră a intrat într-o spirală de mediocritate?
Ca să nu vorbim de Nicolas Cage sau de Hillary Swank, care a câştigat nu unul, ci două Oscaruri, şi care acum se află într-un con de umbră. S-a tot vorbit despre aşa numitul 'blestem al Oscarului' care a adus, de la divorţuri, la pălirea unor cariere promiţătoare. În general însă o statuetă aurie înseamnă salarii mai bune, mai multe proiecte şi cooptarea de către regizori prestigioşi. Vom vedea ce înseamnă pentru Lupita Nyong'o sprijinul Academiei: în mâinile ei se află posiblitatea de a-şi croi o nouă cale şi de a ocoli ghinionul care i-a pândit pe alţi colegi de breaslă.