Casa Albă neagă că NSA l-a spionat pe preşedintele francez Francois Hollande
alte articole
Casa Albă a respins marţi acuzaţiile făcute de website-ul WikiLeaks că NSA a spionat, printre alţii, pe actual lider francez Francois Hollande, conform International Business Times.
Conform documentelor publicate de WikiLeaks, care a susţinut că acestea erau documente “secrete”, SUA nu i-a spionat doar pe ultimii trei preşedinţi francezi între 2006 şi 2012, ci a interceptat şi comunicaţiile dintre mai mulţi miniştri ai cabinetului francez şi un ambasador al Franţei în SUA.
“Nu desfăşurăm operaţiuni de supraveghere în străinătate decât dacă există un obiectiv de securitate naţională specific şi justificat. Acest lucru este valabil atât pentru cetăţenii obişnuiţi, cât şi pentru liderii mondiali”, a declarat Ned Price, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA. “Nu vizăm şi nu vom viza comunicaţiile preşedintelui Hollande.”, a precizat acesta.
Totuşi, Price a refuzat să confirme sau să nege dacă sunt adevărate acuzaţiile de spionaj în ceea ce îl priveşte pe Jacques Chirac şi pe succesorul său Nicolas Sarkozy, susţinând că nu comentează “acuzaţii specifice de spionaj”.
Hollande a reacţionat la informaţiile dezvăluite de WikiLeaks convocând miercuri o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ţării.
La sfârşitul întâlnirii, biroul prezidenţial a publicat o declaraţie în care a susţinut că Franţa “nu va tolera” acţiunile care îi ameninţă securitatea şi “protejarea intereselor sale”.
De asemenea, Ministerul francez de Externe l-a convocat pe ambasadorul american pentru a discuta această problemă, a raportat AFP.
Într-o declaraţie care a însoţit documentele, WikiLeaks, care a acuzat în trecut NSA că a desfăşurat operaţiuni de spionare a cancelarului german Angela Merkel, a declarat că documentele secrete “derivă din monitorizarea directă de către NSA a comunicaţiilor” celor trei preşedinţi francezi.
Documentele, numite colectiv “Espionnage Elysee”, includ rezumate ale unor conversaţii purtate de oficiali guvernamentali francezi privind criza financiară globală sau criza datoriei Greciei. Printre alte lucruri, documentele mai includ rezumate ale unor comunicaţii interceptate între fostul ambasador francez în SUA Pierre Vimon şi consilierul diplomatic al fostului preşedinte Sarkozy, Jean-David Levitte, în care cei doi au analizat diverse rapoarte privind spionajul desfăşurat de SUA asupra Franţei, adaugă International Business Times.
Cel mai recent document publicat de către WikiLeaks poartă data de 22 mai 2012 şi dezvăluie faptul că Hollande “a aprobat desfăşurarea de întâlniri secrete în Paris pentru discutarea crizei din zona euro, în special a consecinţelor unei ieşiri a Greciei din zona euro.”
“Poporul francez are dreptul să ştie că guvernul lor ales este supus unei supravegheri ostile din partea unui presupus aliat”, a anunţat Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, într-o declaraţie, adăugând că în curând vor urma alte “dezvăluiri importante”.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.