NSA a încercat să folosească "app store" de la Google pentru a colecta masiv date

(Captură Foto)

Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA) şi aliaţii săi au încercat să folosească platformele “app store” de la Google şi Samsung, prin vulnerabilităţile programului, pentru a lansa o campanie masivă de colectare de date, expunând riscului milioane de utilizatori, conform unui document al lui Snowden, relatează Sputnik.

NSA, asistată de agenţiile de spionaj din alianţa Five Eyes, formată din Australia, Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă şi Statele Unite, a urmărit să implanteze programe de tip spyware pe smartphone-uri, să distribuie informaţii eronate şi să colecteze date despre utilizatori ca parte a unui proiect numit Irritant horn, conform unui nou document dezvăluit.

Iniţiativa a fost lansată după Primăvara Arabă cu scopul monitorizării oricăror evenimente similare în viitor, dacă acestea ar avea loc. Agenţiile de spionaj au fost interesate în principal de 3 naţiuni africane (Senegal, Sudan şi Congo), conform publicaţiei online The Intercept care a analizat documentul divulgat de Snowden şi obţinut de CBC News.

Serverele de “app store” infectate au fost localizate în toată lumea, inclusiv în Bahamas, Cuba, Franţa, Rusia şi Elveţia. Agenţiile de spionaj au exploatat vulnerabilităţile acestor platforme dar nu le-au raportat companiilor de IT, făcând ca milioane de useri să fie expuşi supravegherii guvernamentale precum şi posibilelor atacuri sau fraude cibernetice.

Documentul secret care a detaliat operaţiunea Irritant horn a fost dezvăluit de fostul contractor al NSA Edward Snowden care, în iunie 2013, a expus practicile ilegale de supraveghere globală, declanşând un scandal internaţional.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.