Procurorii belgieni investighează presupusele acte de spionaj ale Germaniei

Procurorii din Belgia au deschis o investigaţie asupra unor acuzaţii legate de spionajul extensiv desfăşurat de Germania, care este bănuită că ar fi cooperat cu SUA în vederea monitorizării aliaţilor europeni ai Berlinului.
Camere de supraveghere. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.06.2015

Procurorii din Belgia au deschis o investigaţie privind unele acuzaţii legate de spionajul extensiv desfăşurat de Germania, care este bănuită că ar fi cooperat cu SUA în vederea monitorizării aliaţilor europeni ai Berlinului.

Jean-Pascal Thoreau, purtător de cuvânt al biroului procurorilor federali belgieni, a declarat duminică că ancheta urmăreşte să stabilească care este “natura exactă a acţiunilor ce ar fi fost comise şi dacă acestea vor putea fi judecate.”

Conform presei belgiene, ancheta a fost lansată la sfârşitul săptămânii trecute după publicarea unor rapoarte legate de ajutorul pe care BND (agenţia de spionaj germană) l-ar fi acordat NSA-ului (Agenţia americană pentru Securitate Naţională) în privinţa colectării de date asupra ţintelor europene, incluzând guvernul francez, Comisia Europeană sau Grupul Airbus.

Organismul naţional pentru reglementarea telecomunicaţiilor din Belgia şi serviciul de informaţii al ţării sunt deja însărcinate cu alte două investigaţii privind o presupusă activitate răspândită de supraveghere, conform Press TV.

Ministrul belgian al telecomunicaţiilor Alexander de Croo a declarat vineri că, dacă rapoartele privind supravegherea la scara mare desfăşurată de către serviciul secret german se vor dovedi a fi adevărate, atunci “Germania va trebui să ofere o explicaţie”.

Documente secrete divulgate şi publicate recent de presa germană au sugerat că BND a desfăşurat, începând cu 2002, activităţi ilegale de spionaj în numele NSA.

Germania a lansat la rândul ei două anchete parlamentare cu privire la acuzaţiile de spionaj. Cancelarul german Angela Merkel a declarat în 4 mai că va coopera pe deplin cu un comitet parlamentar de investigaţie care verifică aceste acuzaţii.

Membrii opoziţiei din Parlamentul german au criticat dur guvernul ţării în legătură cu presupusele activităţi de spionaj, cerând explicaţii clare şi informaţii suplimentare asupra acestei chestiuni.

Scandalul s-a amplificat în Europa, unde legiuitorii nemulţumiţi din ţările aparent vizate de spionajul german au cerut Berlinului să coopereze cu aliaţii europeni în loc să colaboreze cu agenţia de spionaj americană.

În 2013, fostul contractor al NSA Edward Snowden a divulgat o serie de informaţii secrete despre NSA, sugerând că Washingtonul a desfăşurat o acţiune masivă de monitorizare şi colectare de date telefonice şi de Internet în legătură cu “ţările prietene şi liderii acestora”, incluzând Germania.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor