Casa Albă, “aprecieri” la adresa pilotului rus care a avariat o dronă americană: În cel mai bun caz, un idiot

John Kirby
John Kirby (Captură Foto)

Casa Albă a formulat cele mai dure critici la adresa pilotului rus care a doborât o dronă militară americană, un oficial de rang înalt catalogându-l pe individ ca fiind, în cel mai bun caz, "un idiot".

Ministerul rus al Apărării a acordat săptămâna trecută premii celor doi piloţi care, cu câteva zile înainte, au interceptat şi hărţuit o dronă militară americană MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre. Unul dintre piloţii avionului de vânătoare Su-27 a atins drona, rupându-i elicea şi forţând armata americană să o doboare. Drona s-a prăbuşit în apele mării.

Când a fost întrebat de un reporter în timpul unei şedinţe de presă de miercuri despre cum vede el decorarea piloţilor ruşi, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a atacat dur Rusia în legătură cu incidentul şi nu s-a abţinut să îl critice dur pe pilotul care a avariat drona, relatează Business Insider.

"Nu cunosc nicio altă armată din lume - nicio altă forţă aeriană din lume - care ar premia un pilot pentru că s-a izbit de o dronă", a spus Kirby. "Dacă asta înseamnă curaj, atunci cred că ei au o definiţie diferită a acestuia. Este ridicol, este jignitor.

"Acum, nu ştim dacă acel pilot a încercat sau nu să lovească intenţionat acea dronă, dar a făcut-o - dovezile video au fost destul de concludente", a continuat el.

"În Marina în care am crescut, nu vrei să loveşti nimic. Să loveşti ceva este rău pentru tine", a adăugat Kirby, vizibil uimit. "Habar nu am de ce ar acorda un premiu pentru curaj unui pilot care, în cel mai rău caz, şi-a pus în mod rău intenţionat în mare pericol propria persoană şi bunurile americane, iar în cel mai bun caz, a fost doar un idiot."

Este probabil ca Moscova să fi încercat să trimită Washingtonului un mesaj prin hărţuirea dronei, pe baza evaluărilor experţilor cu privire la un comportament similar al Rusiei în trecut.

Dar purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat săptămâna trecută, că incidentul a fost un indiciu al "lipsei de competenţă".

Ceea ce s-a întâmplat, presupunând că nu a fost o coliziune intenţionată, ar putea fi, de asemenea, un indiciu că Rusia "are o problemă cu piloţii săi de vânătoare", au declarat recent pentru Insider doi foşti aviatori din Marina SUA.

Deşi armata americană a declarat că va continua să desfăşoare operaţiuni de supraveghere cu drone deasupra Mării Negre, oficialii americani au precizat pentru CNN că dronele vor zbura deocamdată mai departe de Rusia şi de Crimeea ocupată, pentru "a evita să fie prea provocatoare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe