Carnea cu antrax din Ungaria nu a afectat consumatorii români

(SEBASTIEN BOZON / AFP / Getty Images)

Cazurile de antrax depistate în Ungaria, apărute în urma consumului de carne de la animale sacrificate într-o fermă de lângă Budapesta, nu au implicaţii asupra sănătăţii consumatorilor din România, a transmis Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Primul caz de antrax din Ungaria ar fi apărut în urma sacrificării ilegale a unor bovine, într-o fermă situată la 160 de km de Budapesta, iar persoanele ar fi contractat boala în timpul sacrificării ilegale.

"În România se face vaccinarea obligatorie împotriva antraxului a tuturor speciilor receptive, şi astfel se previne apariţia de îmbolnăviri la om. În acest an, campania de vaccinare împotriva antraxului a fost demarată în ţara noastră la începutul lunii mai, înainte ca animalele să fie scoase la păşunat. Imunizarea se face pentru toate cabalinele, bovinele, caprinele şi ovinele, indiferent de sexul animalelor, după împlinirea vârstei de o lună", scrie ANSVSA într-un comunicat de presă transmis vineri la Mediafax.

Totodată, Autoritatea Sanitară a precizat că nu există nicio notificare de antrax pe Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje.

Cinci persoane din Tiszafured, din estul Ungariei, au fost spitalizate din cauza simptomelor unei infecţii cu antrax, au transmis autorităţile în domeniul siguranţei alimentare.

În România se face vaccinarea obligatorie împotriva antraxului a tuturor speciilor receptive

În timpul unui control la faţa locului s-a constat prezenţa bacteriei Bacillus anthracis, care provoacă infecţia cu antrax în carne congelată, la fermă, a anunţat Autoritatea ungurească pentru Siguranţă Alimentară (Nehib).

Antraxul este infecţia produsă de Bacillus anthracis, transmisibilă de la animale erbivore la om.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură