Care sunt priorităţile preşedinţiei olandeze a UE (video)

Olanda a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului UE pentru o perioadă de şase luni. Priorităţile ei vor fi legate de migraţie, de problemele spaţiului Schengen şi de crearea de noi locuri de muncă.
Matei Dobrovie
11.01.2016

alte articole

Ambasadorul Ţărilor de Jos în România, Stella Ronner-Grubacic (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Matei Dobrovie
11.01.2016
Se încarcă player-ul...

Stella Ronner-Grubacic, ambasadorul Ţărilor de Jos în România, a explicat azi în cadrul unei conferinţe de presă că preşedinţia olandeză se va concentra pe problemele din spaţiul Schengen şi nu ”va merge înainte în ceea ce priveşte extinderea zonei".

În materie de migraţie, accentul se va pune pe întărirea securităţii la graniţele externe ale UE. De asemenea, este avută în vedere dezvoltarea unui sistem comun european de azil, concentrarea pe combaterea traficului uman şi dezvoltarea măsurilor legate de migraţia legală.

Un obiectiv important va fi menţinerea spaţiului Schengen şi a libertăţii de circulaţie într-un context complicat în care şase state membre ale acestuia au reintrodus controale la frontieră. Întrebată de aderarea României la Schengen, Stella Ronner-Grubacic, a reamintit că nimic nu s-a schimbat în poziţia autorităţilor olandeze, care aşteaptă să vadă raportul MCV care va fi publicat la sfârşitul lunii ianuarie.

”Există multe evoluţii în legătură cu spaţiul Schengen, mai exact zona Schengen este sub o foarte mare presiune, ceea ce înseamnă că trebuie să ne uităm mai atent la graniţele externe. Problemele şi provocările din UE şi Schengen acum sunt atât de mari, încât pe acest lucru trebuie să ne concentrăm eforturile. Vom vedea cum continuă aceste evoluţii şi nu o vom lua înainte în ceea ce priveşte extinderea zonei”, a spus Ronner.

Reamintim că Olanda, una dintre principalii opozanţi ai aderării României şi Bulgariei la Schengen, va organiza reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care va decide eventual în privinţa aderării ţării noastre.

Şi ministrul român al Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a subliniat necesitatea menţinerii Schengen, arătând că ”există mai multe provocări, una dintre ele este legată de spaţiul Schengen. Există disfuncţionalităţi, unele serioase, în privinţa Schengen. La început, pe fondul migraţiei, s-a recurs la diverse măsuri bilaterale. Este o necesitate să menţinem Schengen - există o corelaţie între libertatea de mişcare şi aplicarea Schengen, acesta din urmă fundamentează libertatea de mişcare”. El s-a declarat optimist şi cu privire la aderarea României la Schengen.

Celelalte obiective

O altă prioritate declarată a preşedinţiei olandeze a Consiliului UE este creşterea economică sustenabilă şi crearea de noi locuri de muncă. Acest obiectiv ar urma să fie realizat prin adâncirea pieţei unice, integrarea mai profundă în domeniul serviciilor şi agendei digitale. Accentul se va pune pe investiţii în domenii precum cercetarea, infrastructura şi transportul.

De asemenea, preşedinţia olandeză susţine creşterea competitivităţii industriei europene prin încheierea unor Tratate comerciale precum TTIP. În paralel, vor fi luate măsuri pentru a realiza o piaţă unică mai corectă prin adoptarea de standarde comune pentru forţa de muncă. ”Există un potenţial încă neexploatat în piaţa unică. Putem crea o piaţă unică pentru produse digitale. Vrem să facilităm e-commerce-ul transfrontalier şi să simplificăm regulile de TVA. De asemenea, vrem să asigurăm că piaţa internă a UE este corectă şi asigură plată egală pentru muncă egală. Vedem că există regrese în libertatea de mişcare a lucrătorilor şi a serviciilor. Exploatarea şi falsa competiţie trebuie combătute. Avem nevoie de standarde de muncă decente”, a explicat Ronner.

În concluzie, cele trei principii de bază ale preşedinţiei olandeze vor fi: 1. o Uniune care se concentrează pe problemele principale (ce se poate face la nivel naţional, se va face acolo), 2. o Uniune care să genereze creştere economică şi locuri de muncă, 3. O Uniune mai apropiată de cetăţeni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor