Belgienii le vor preda refugiaţilor cursuri de respectarea femeilor

La scurtă vreme după evenimente din Koln, care au şocat opinia publică, respectiv agresarea, inclusiv sexuală, a zeci de femei de către persoane vorbitoare de arabă, guvernul belgian a anunţat că va introduce în taberele de refugiaţi cursuri de comportament în cadrul cărora refugiaţilor musulmani li se va preda şi ce înseamnă respectul faţă de femei.
Ungaria îşi deschide graniţele cu Austria la Budaors (ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)
Ana Ion
08.01.2016

Secretarul belgian de stat pentru Azil şi Migraţie, Theo Francken a anunţ joi că refugiaţii din Belgia vor beneficia de cursuri pentru a fi învăţaţi să se comporte cu femeile şi să le respecte, relatează presa belgiană.

"Vom copia modelul norvegian şi în săptămânile următoare vom introduce aceste cursuri în toate centrele noastre de primire" a refugiaţilor, a declarat Theo Francken.

Cursurile vor fi ţinute în special pentru bărbaţi, însă femeile vor fi şi ele informate cu privire la drepturile lor.

Decizia autorităţilor belgiene vine după ce în noaptea de Anul Nou aproximativ zeci de femei au fost agresate sexual şi jefuite în Koln, de către bărbaţi care, susţine ele, vorbeau limba arabă. Cu toate acestea, potrivit lui Francken, aceste cursuri nu trebuie privite ca o reacţie faţă de evenimentele din Koln, căci nu se ştie încă dacă agresiunile au fost comise de refugiaţi.

În opinia lui Francken lucrurile nu trebuie amestecate iar aceste cursuri sunt necesare căci "mulţi bărbaţi tineri, celibatari, vin aici, şi nu sunt obişnuiţi să aibă contacte cu femeile. Nu este ceva stigmatizant, ci necesar", a explicat secretarul de stat.

Reamintim că în multe ţări arabe femeile sunt tratate de o manieră inacceptabilă în societatea vestică. Şi nu vorbim de burca sau de alte restricţii impuse femeii ci (şi) despre faptul că bărbatului i se premite să bată femeia, pe când în ţările Occidentale aceasta poate aduce pedeapsa cu închisoarea pentru agresor. Deşi statutul femeilor în Islam este un subiect sensibil a cărui abordare stârneşte aproape invariabil controverse, diferenţele de mentalitate între occident şi ţările arabe fiind imense, cert e ca în ţări islamice încă se practică biciuirea femeilor şi omorârea acestora prin lapidare. Unele din cele mai zguduitoare texte despre condiţia femeii în Islam au fost scrise de cunoscuta jurnalista Oriana Fallaci.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor