Care sunt cele 17 ţări care au votat alături de SUA împotriva rezoluţiei ONU privind Ucraina

ONU (Youtube - captură ecran)
Redacţia
25.02.2025

17 ţări din Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite s-au alăturat luni Statelor Unite pentru a vota împotriva unei rezoluţii fără caracter obligatoriu care condamnă Rusia ca agresor în războiul în curs din Ucraina - mai mult decât dublul votului împotriva unei rezoluţii similare în urmă cu doi ani, transmite The Hill.

Rezoluţia susţinută de Europa, care nu are caracter executoriu, a trecut totuşi cu o majoritate covârşitoare şi se doreşte a fi un vot global de solidaritate împotriva atacului neprovocat al Rusiei asupra vecinului său şi a agresiunii continue. Luni a fost marcată cea de-a treia aniversare a invaziei ruse la scară largă în Ucraina.

Dar votul din SUA semnalează o schimbare, deoarece preşedintele Trump - la o lună după începerea celui de-al doilea mandat - a refuzat să dea vina pe Rusia pentru război, a pus sub semnul întrebării cheltuielile SUA în conflict şi l-a criticat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a fost în mare parte lăudat în timpul administraţiei Biden.

Luni, Trump a semnalat că este dispus să se întâlnească cu Zelenski în săptămânile următoare pentru a clarifica problemele.

În timpul unui vot similar al ONU la prima aniversare a războiului, în 2023, şapte ţări, inclusiv Rusia, au votat împotriva unei rezoluţii fără caracter obligatoriu care îndemna Rusia să se retragă din Ucraina şi învinuia Kremlinul pentru continuarea conflictului. Anterior, Statele Unite votaseră în sprijinul Ucrainei în această rezoluţie şi în rezoluţiile anterioare.

Cele 16 ţări care au votat împotriva rezoluţiei de luni alături de SUA şi Rusia au fost Israel, Haiti, Ungaria, Palau şi Insulele Marshall; ţările africane Burkina Faso, Burundi, Republica Centrafricană, Guineea Ecuatorială, Niger şi Sudan; şi Bielorusia, Coreea de Nord, Siria, Eritreea, Mali şi Nicaragua, şase ţări care au votat împotriva rezoluţiei 2023.

65 de ţări, inclusiv China, s-au abţinut de la vot. Însă liderul chinez Xi Jinping a afirmat luni sprijinul ţării sale pentru Moscova, după o convorbire video cu preşedintele rus Vladimir Putin.

„Istoria şi realitatea ne arată că Rusia şi China sunt vecini buni care nu se vor îndepărta şi prieteni adevăraţi care au trecut împreună prin vremuri grele, se sprijină reciproc şi se dezvoltă împreună”, a declarat Xi, citat de presa de stat chineză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor