Care este planul B al ministrului Economiei pentru Oltchim

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că Guvernul are mai multe oferte pentru combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea, de la companii din domeniu, firme româneşti şi trader-i de produse şi materii prime, însă există şi un plan B.
Combinat industrial (MARIO LAPORTA / AFP / GettyImages)
Liviu Şerbănescu
03.03.2013

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că Guvernul are mai multe oferte pentru combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea, de la companii din domeniu, firme româneşti şi trader-i de produse şi materii prime, însă există şi un plan B.

"Nu vă pot spune cine sunt pentru că nu ar fi corect şi pentru că nu vreau să transform privatizarea Oltchim într-un spectacol, aşa cum s-a întâmplat anul trecut", a precizat Vosganian duminică, la Pro TV.

Ministrul a mai declarat că a avut consultări atât cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, cât şi cu ambasadorul României la Moscova, pe teme privind Oltchim şi combinatele din România ale grupului rus Mechel.

"Am avut o discuţie lungă cu ambasadorul Rusiei, pe diverse teme, şi am inventariat şi chestiunea Oltchim, şi chestiunea Mechel, şi chestiunea Alro Slatina. Am vorbit şi despre posibila colaborare în continuare cu Gazprom pe diverse formule ale Gazpromului. Nu este vorba de interesul Rusiei pentru Oltchim, ci de interesul anumitor firme din Rusia. Din consultările pe care le-am avut, atât cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, cât şi cu ambasadorul României la Moscova, în spectrul nostru de ofertă există în continuare şi această ipoteză. Eu nu pot să avansez că este mai bună decât altele pentru că nu am trecut cu niciunul din posibilii ofertanţi la o ofertă concretă", a precizat Vosganian.

Ministrul a mai afirmat că are şi un "plan B" în ceea ce priveşte Oltchim, care constă în accesarea unor fonduri de la un consorţiu de bănci şi numirea unui management privat care să atragă şi trader-i de produse şi materii prime în sprijinirea combinatului chimic.

"Planul B este să luăm nişte bani de la un consorţiu de bănci, să facem un management privat la Oltchim, chiar de forma unei societăţi comerciale, (...) care să dea încredere trader-ilor să vină şi ei în această combinaţie cu băncile", a afirmat ministrul.

Oltchim este în continuare o companie "privatizabilă", însă organismele financiare internaţionale, inclusiv Fondul Monetar Internaţional (FMI), sunt "foarte sceptice" în reuşita unui astfel de demers, mai susţine Vosganian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor