Varujan Vosganian: Achiziţionarea în 2010 a petrochimiei de la Arpechim a fost principala cauză pentru insolvenţa companiei Oltchim
alte articole
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian a prezentat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, raportul preliminar cu privire la principalele cauze ce au dus la intrarea companiei Oltchim în proces de insolvenţă. Astfel, insolvenţa combinatului a fost provocată de achiziţia în 2010 a petrochimiei de la Arpechim.
“Piroliza Arpechim a intrat în componenţa Oltchim în 2010 cu 400 de angajaţi. Atunci, salariul mediu net la Oltchim era 1.900 lei, iar la Arpechim era 3.100 lei. Din cauza unor tensiuni sociale, s-a procedat la o formulă interesantă. S-a făcut o medie aritmetică şi s-a ajuns la un salariu mediu net de 2.500 lei, ceea ce a dus ca în 2011, cheltuielile de personal să crească de la 123 milioane lei la 148 milioane lei.”, a declarat Varujan Vosganian.
Varujan Vosganian a precizat că o altă cauză pentru intrarea companiei S.C. Oltchim S.A. în insolvenţă a fost lipsa unei corelări între evoluţia salariilor şi cea a veniturilor.
“Totalul veniturilor Oltchim în perioada 2009-2012 au evoluat astfel: 2009 - 1,1 Miliarde lei, 2012 - 800 milioane lei. Dacă vom face o comparaţie în ceea ce priveşte numărul de personal şi fondul de salarii, între 2009-2012 , vom observa că numărul de salariaţi a scăzut cu 12%, în timp ce fondul de salarii a crescut cu 40%. Personalul TESA a scăzut cu numai 5%, în timp ce numărul muncitorilor implicaţi în producţie a scăzut cu 15%, iar fondul de salarii pentru conducere şi administrativ a crescut cu 53%. În 2011, veniturile au scăzut cu 50%. La o astfel de reducere, cheltuielile de personal au crescut cu 6%”, a afirmat Ministrul Economiei.
Faptul că unele firme sunt şi furnizori şi clienţi ai combinatului este un alt motiv pentru insolvenţă, în acest caz ministrul Economiei făcând referire şi la fostul director general al Oltchim Constantin Roibu şi membri ai familiei acestuia, care au fost administratori şi acţionari ai companiei.
Pe lângă declanşarea procedurii de insolvenţă, Oltchim are datorii care se ridică la suma de 800 de milioane de euro, având nevoie şi de alte 200 de milioane de euro pentru retehnologizare, a arătat ministrul.
“Presiunea totală pe Oltchim este de un miliard de euro. Pe lângă datoriile de 800 milioane euro este nevoie de cheltuieli de mediu şi de retehnologizare de 200 milioane euro”, a mai menţionat Vosganian.
În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai Oltchim a precizat că pe data de 12 martie va fi prezentat un raport detaliat de circa 300 de pagini, despre situaţia societăţii şi motivele intrării în insolvenţă a acesteia.
Cel de-al doilea administrator judiciar al Oltchim, Niculae Bălan, a adăugat că, în momentul de faţă, se poartă negocieri cu sindicatele, cât şi cu bănci care ar putea asigura o finanţare rezonabilă a combinatului.
“Suntem în negocieri cu sindicatele pentru a găsi un echilibru. De asemenea, negociem unele contracte, deoarece sunt acumulări excesive. În fiecare an, bugetul Oltchim era aprobat cu excedent, dar realizările erau pe minus. Avem, de asemenea, în vedere, optimizarea circuitelor pentru asigurarea unui flux financiar. Nu vă ascund că se cumpără încă energie electrică la preţuri foarte mari. Toate aceste lucruri au un impact negativ. Suntem în legătură cu instituţii bancare pentru a reuşi să asigurăm o finanţare rezonabilă”, a menţionat Niculae Bălan.
Pe data de 23 ianuarie 2013, Executivul a aprobat Memorandumul referitor la intrarea în insolvenţă a combinatului Oltchim. De atunci, administratorul judiciar provizoriu al societăţii este consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring RPRL.