Care ar fi cea mai bună dietă pentru persoanele cu diabet [studiu]

Fructele si legumele sunt baza unei diete sanatoase. (Unsplash.com)
Mioara Stoica
10.12.2019

Diabetul este una dintre cele mai răspândite boli metabolice la nivel mondial, în special diabetul zaharat de tipul 2, estimându-se că ar fi vorba de peste 400 de milioane de persoane. În multe cazuri necesită un tratament cronic, pe lângă schimbarea stilului de viaţă. De obicei, medicii sfătuiesc persoanele cu această afecţiune să consume şase mese pe zi, precum şi un alt set de recomandări care implică adoptarea noilor obiceiuri zilnic.

Dar ultimele cercetări sugerează că doar cu trei mese pe zi s-ar obţine rezultate foarte bune în controlul evoluţiei bolii. Recent, o echipă de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv, Israel, a emis ipoteza că un consum de alimente în funcţie de ritmul natural al organismului - care necesită, în general, trei mese copioase pe zi - ar putea ajuta ca fiziologice să se sincronizeze mai bine, reducând astfel cantitatea de insulină de care este nevoie.

Cercetarea

Dieta prescrisă bolnavilor constă în şase mese mici distribuite pe parcursul zilei. Potrivit experţilor care au participat la studiu - apărut în revista Diabetes Care -, se recomandă doar trei mese pe zi. Studiul şi-a bazat descoperirile pe o investigaţie care a implicat 28 de participanţi cu diabet de tip 2.

Cercetătorii au împărţit participanţii în două grupuri cărora li s-a indicat să urmeze dieta tipică de şase mese pe zi sau dieta de trei mese recent concepută, pe parcursul unei zile. În dieta de trei mese pe zi, participanţii au trebuit să urmeze un plan de dietă care se presupune că se află în conformitate cu înclinaţia naturală a oamenilor de a mânca mai mult dimineaţa şi mai puţin după-amiază şi seara.

Această dietă necesită un mic dejun dimineaţa devreme cu pâine, fructe şi dulciuri, un prânz consistent şi o masă mai lejeră la ora cinei, care nu ar trebui să conţină "alimente amidonate", dulciuri sau fructe. Echipa a evaluat greutatea corporală a participanţilor, nivelul zahărului din sânge, apetitul şi ritmul circadian (ceasul biologic), atât la început, la 2 săptămâni de la începerea procesului, precum şi la 12 săptămâni.

Ritmul circadian, sau ritmul nictemeral este un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale aparţinând entităţilor vii, inclusiv plante, animale, ciuperci sau cianobacterii.

La sfârşitul studiului, rezultatele au fost extrem de revelatoare. Participanţii cu diabet care au urmat dieta tipică cu şase mese nu au pierdut în greutate şi nu au avut un control mai bun al nivelului glicemiei. În schimb, cei care au făcut dieta de trei mese pe zi au pierdut în greutate şi şi-au îmbunătăţit considerabil nivelul glicemiei.

De fapt, nevoia lor de medicamente pentru diabet, în special pentru dozele de insulină, a scăzut substanţial, iar unii dintre participanţi au putut renunţa la insulină în totalitate, potrivit cercetătorilor. În plus, dieta celor trei mese a fost foarte potrivită pentru a preveni multe alte complicaţii, cum ar fi bolile cardiovasculare, îmbătrânirea şi cancerul.

Articol ştiinţific de referinţă: Reduction in Glycated Hemoglobin and Daily Insulin Dose Alongside Circadian Clock Upregulation in Patients With Type 2 Diabetes Consuming a Three-Meal Diet: A Randomized Clinical Trial

Diabetes Care 2019 Dec; 42(12): 2171-2180. https://doi.org/10.2337/dc19-1142

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor