Universitate californiană: Postul poate regenera complet sistemul imunitar
Potrivit cercetătorilor de la University of Southern California, abţinerea de la alimente timp de minim trei zile poate regenera întregul sistem imunitar, iar acest fenomen are loc chiar şi pentru persoanele în vârstă.
Medicii au adăugat că descoperirea ar putea fi deosebit de eficientă pentru persoanele care suferă de afecţiuni ale sistemului imunitar, inclusiv pacienţii care trec prin tratamente de chimioterapie - caz în care s-a constatat că pacienţii au fost protejaţi de impactul toxic al tratamentului dacă au ţinut în prealabil două zile de post.
Cercetătorii sunt de părere că abţinerea de la alimentaţie ajută celulele stem ale corpului să înceapă să producă noi globule albe în sânge (care ajută la combaterea infecţiei în organism).
„Lipsa alimentaţiei dă semnalul celulelor stem să înceapă să prolifereze şi să reconstruiască întregul sistem”, a declarat, pentru The Telegraph, Prof. Valter Longo, profesor de gerontologie şi ştiinţe biologice de la University of Southern California.
El a adăugat că organismul îndepărtează, de fapt, părţile care sunt deteriorate, vechi sau ineficiente în timpul procesului de post, creând „literalmente, un nou sistem imunitar”.
Potrivit dr. Longo, sistemul unei persoane reciclează celulele imunitare care nu sunt necesare, în special cele deteriorate, pentru a produce energie în timpul postului.
Pe parcursul studiilor, participanţilor li s-a solicitat să postească în mod regulat între 2-4 zile pe o perioadă de 6 luni.
Studiul a fost lansat în iunie, iar dr. Longo a spus că studiile clinice trebuie să fie finalizate, dar a adăugat că cercetarea pare „foarte promiţătoare”.
Un studiu publicat în revista Science Translational Medicine a descoperit că cinci din opt tipuri de cancer au răspuns pozitiv la post. De fapt, postul a îmbunătăţit ratele de supravieţuire prin încetinirea creşterii şi răspândirii tumorilor.
„La şoareci, studiul a descoperit că ciclurile de post fără chimioterapie ar putea încetini creşterea cancerului de sân, melanomul, gliomul şi neuroblastomul uman. În mai multe cazuri, ciclurile de post au fost la fel de eficiente ca tratamentul prin chimioterapie”, confirmă Science Daily.
În celulele normale, postul determină încetinirea dramatică a activităţii celulare. Cu toate acestea, în celulele canceroase (în special celulele canceroase de sân), creşte procesul de generare de proteine noi pentru a încuraja diviziunea celulelor tumorale. Dar acest mecanism de supravieţuire distruge celulele canceroase, care creează molecule de radicali liberi, extrem de dăunători, care descompun ADN-ul celulelor canceroase, ucigându-le.
„De fapt, celula canceroasă se sinucide celular. Ceea ce observăm este că celula canceroasă încearcă să compenseze lipsa tuturor acestor lucruri din sânge, după post. Este posibil să încerce să le înlocuiască, dar nu poate”, explică autorul principal, dr. Valter Longo, profesor de gerontologie şi ştiinţe biologice în cadrul University of Southern California.
Efecte asupra creierului
Cercetătorii de la Institutul Naţional de Gerontologie din Baltimore au descoperit că postul regulat poate ajuta la protejarea creierului împotriva bolilor degenerative.
Pentru a obţine acest efect este nevoie de un post (alimentaţie sub 500 de calorii / zi) timp de 1-2 zile în fiecare săptămână pentru a vă proteja creierul de Alzheimer, Parkinson şi alte boli degenerative. Studiile arată că această practică creşte şi longevitatea.
Într-un studiu realizat în Utah, cercetătorii au descoperit că mormonii care au postit cel puţin o zi pe lună aveau o sănătate arterială mult mai bună decât cei care se alimentau normal.
„Scanările cu raze X au evidenţiat restrângerea arterelor la aproximativ 75% dintre cei care nu posteau. În schimb, problemele de circulaţie arterială afectau doar 63 % în cazul celor care săreau deseori peste mese”.
Colegiul American de Cardiologie confirmă faptul că această practică declanşează, de asemenea, o creştere semnificativă a metabolismului şi arde grăsimile. Aceste mecanisme scad şi riscul de diabet.
Cu toate rezultatele încurajatoare, medicii nu recomandă începerea unei perioade de post fără supervizarea medicilor, mai ales pentru bolnavii de cancer, din cauza diverselor probleme care pot să apară.