Hărţuit de situaţia băncilor, Renzi atacă Deutsche Bank

Pentru a convinge UE să permită Italiei să ia măsuri speciale pentru a-şi susţine băncile problematice, Renzi a atacat Deutsche Bank susţinând că multe bănci europene importante au probleme mult mai mari decât cele italiene.
Matteo Renzi, noul secretar general al principalei formaţiuni a stângii italiene, Partidul Democrat (PD). (Vittorio Zunino Celotto / Getty Images)
Andrei Popescu
07.07.2016

Dificultăţile cu care se confruntă băncile italiene în ceea ce priveşte creditele lor neperformante sunt minuscule în comparaţie cu problemele pe care le au unele bănci europene din cauza expunerii instrumentelor lor derivate, a declarat miercuri premierul italian Matteo Renzi.

Comentariile lui Renzi păreau să se refere la Deutsche Bank şi au marcat intensificarea eforturilor sale de a obţine un acord din partea UE pentru creditorii problematici ai Italiei.

Acţiunile băncilor italiene au înregistrat pierderi în ultimele 10 zile, fiind lovite de nesiguranţa provocată de cantitatea mare de credite neperformante din acest sector, care se ridică la valoarea totală de aproximativ 360 miliarde de euro. Această situaţie alimentează temerile privind un posibil dezastru financiar în cea de-a treia economie a zonei euro.

Luând cuvântul la o conferinţă comună de presă cu premierul suedez Stefan Lofven, Renzi a declarat că alte bănci europene au probleme mult mai mari decât cele italiene.

“Dacă această problemă a creditelor neperformante are valoarea 1, atunci problema derivatelor la alte bănci, la marile bănci, este de 100 de ori mai mare. Acesta este raportul: unul la 100”.

El nu a numit în mod direct Deutsche Bank dar a criticat banca germană în trecut, inclusiv în decembrie 2015, când a declarat că nu va schimba băncile italiene pe cele germane.

Roma discută cu Bruxelles-ul pentru a crea un plan pentru recapitalizarea creditorilor săi, inclusiv cel mai mare creditor italian, Banca Monte dei Paschi di Siena, preţul acţiunilor sale scăzând cu aproximativ 75% în acest an.

Oficialii italieni au susţinut că din cauza volatilităţii create în urma votului Marii Britanii de ieşire din Uniunea Europeană, Italiei ar trebui să i se ofere o flexibilitate mai mare pentru a susţine băncile afectate.

Totuşi, cancelarul german Angela Merkel a respins sugestia, susţinând că trebuie respectate regulile noi pentru salvările bancare, care reduc spaţiul de manevră pentru guverne.

Renzi a declarat reporterilor că s-a găsit o soluţie pentru problema creditelor neperformante ale Italiei, adăugând că deponenţii nu trebuie să se îngrijoreze. El a precizat însă că Europa are o problemă de credit mai amplă ce trebuie rezolvată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor