USR solicită măsuri urgente: mii de şcoli din România pun în pericol viaţa copiilor
alte articole
Uniunea Salvaţi România denunţă lipsa de responsabilitate a autorităţilor centrale şi locale cu privire la avizele de funcţionare ale şcolilor din România, se arată într-un comunicat de presă remis vineri de partidul înfiinţat de Nicuşor Dan.
Peste 2500 de şcoli din ţară funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendiu. Mai exact, 2668 de şcoli care pun în pericol viaţa copiilor şi care au termen până la data de 30 septembrie să obţină aceste autorizaţii, se arată într-un răspuns al Ministerului Afacerilor Interne la o interpelare din partea USR
Termenul pentru obţinerea autorizaţiilor a fost prelungit a doua oară printr-o ordonanţă de urgenţă, iniţial fiind stabilită ca termen data de 30 iunie 2017, după o amânare de la 30 decembrie 2016.
"Directorii şi consiliile de administraţie au obligaţia să se asigure că şcolile obţin toate aceste avize, indiferent de termenele de intrare în legalitate, siguranţa copiilor fiind mult mai importantă decât prelungirea acestor termene! În plus, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă trebuie să verifice obţinerea acestor autorizaţii.
În ce stadiu sunt avizările acestor şcoli şi ce face inspectoratul pentru situaţii de urgenţă pentru ca acestea să intre în legalitate şi să ofere protecţia elevilor şi a profesorilor? Iată încă un motiv pentru care USR a susţinut tot timpul depolitizarea tuturor instituţiilor publice!", a declarat senatoarea Florina Presadă, cea care a trimis interpelarea din partea USR.
Ministerul de Interne deţine doar informaţii referitoare la avizele şi autorizaţiile de securitate la incendiu ale şcolilor. De aceea, imediat după incidentul care a avut loc la şcoala numărul 141 din Bucureşti, unde tavanul de la ultimul etaj al clădirii s-a prăbuşit, senatoarea USR Florina Presadă a făcut o interpelare către mai multe instituţii în care a cerut toate datele în ceea ce priveşte numărul de şcoli care nu au avizele de funcţionare, pentru fiecare categorie de avize în parte.
"Aceleaşi întrebări s-au îndreptat şi către Ministerul Educaţiei şi Primăria sectorului 5, care încă nu au răspuns solicitărilor. Eu voi continua să solicit monitorizări ale acestor situaţii tuturor instituţiilor abilitate, chiar dacă asta înseamnă întrebări suplimentare pe acelaşi subiect pentru că pasarea responsabilităţii de la o instituţie la alta şi răspunsurile lacunare sunt la ordinea zilei în administraţia publică din România", a afirmat Florina Presadă.
Uniunea Salvaţi România solicită autorităţilor să ia măsuri urgente pentru rezolvarea situaţiei de funcţionare a şcolilor din Bucureşti şi din întreaga ţară.