USR încearcă să o oprească pe Firea: Banii publici, cheltuiţi în mod netransparent

Partidul fondat de Nicuşor Dan - USR - încearcă să oprească, prin lege, achiziţiile publice netransparente demarate de autorităţi publice locale sau centrale, în frunte cu Primăria Capitalei condusă de Gabriela Firea.
Gabriela Firea
Gabriela Firea (Mihut Savu / Epoch Times)

Uniunea Salvaţi România se opune modului "netransparent" prin care Primăria Generală şi primăriile de sector din Bucureşti, dar şi alte autorităţi publice locale sau centrale cheltuie banii publici prin intermediul firmelor înfiinţate de acestea, se arată într-un comunicat de presă remis de partid.

Recent, Primăria Generală a Capitalei condusă de Gabriela Firea a înfiinţat peste 20 de societăţi comerciale pentru prestarea de servicii către care sunt direcţionate câteva zeci de milioane de euro din banii publici şi alte câteva sute vor fi redirecţionate în perioada următoare.

În replică, deputatul USR Tudor Pop a iniţiat un proiect de lege pentru modificarea Legii achiziţiilor publice prin care societăţile comerciale al căror acţionar este o autoritate publică locală sau centrală vor avea calitatea de autoritate publică contractantă şi vor trebui să respecte legea achiziţiilor publice, adică să fie obligate să deruleze licitaţii pentru încheierea contractelor.

"Aceste firme vor cheltui în mod opac banii publici, nefiind obligate să urmeze procedurile de achiziţii publice în atribuirea contractelor", a declarat Liviu Mălureanu, consilier local USR în Consiliul Local al Sectorului 3 din Bucureşti, cel care a promovat depunerea unei iniţiative legislative care să oprească acest fenomen.

Prin acest demers, USR încearcă practic să oblige societăţile comerciale înfiinţate de primării sau consilii judeţene să respecte legea achiziţiilor publice şi să atribuie în mod transparent contractele pentru achiziţia de bunuri şi servicii publice.

Proiectul de lege a fost depus la Camera Deputaţilor şi urmează să intre în procedura parlamentară de adoptare, după ce va intra pe ordinea de zi a dezbaterilor din comisiile de specialitate în următoarea sesiune parlamentară.