Europarlamentar: Guvernul RM nu va primi bani europeni dacă PD nu retrage proiectul de modificare a legii electorale
alte articole
Cristian Preda, unul dintre cei mai mari critici ai guvernării de la Chişinău, în special ai liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit miercuri, 21 iunie, la Bruxelles cu acesta din urmă unde au discutat. Cu toate că cei câţiva membri ai Partidului Democrat - prim-ministrul Pavel Filip, preşedintele Parlamentului Andrian Candu, Marian Lupu şi Vlad Plahotniuc - au mers la Bruxelles pentru a convinge europarlamentarii să accepte modificarea sistemului electoral în Moldova şi să continue să acorde bani Guvernului de la Chişinău, din spusele lui Preda, nu au reuşit, întrucât Parlamentul European va ţine cont îndeosebi de recomandările Comisiei de la Veneţia.
„Mesajul nostru a fost clar, Comisia de la Veneţia s-a pronunţat asupra sistemului electoral. Comisia de la Veneţia este o referinţă extrem de preţioasă pentru noi, inclusiv în ceea ce înseamnă democraţia în sânul Uniunii Europene. Mesajul meu către delegaţia Partidului Democrat a fost foarte clar, după publicarea opiniei Comisiei de la Veneţia cred că există o singură decizie politică naţională şi anume retragerea proiectului de modificare a legii electorale”, a declarat europarlamentarul Cristian Preda în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, citat de unimedia.info.
Acesta consideră că cetăţenii Republicii Moldova, în prezent, aşteaptă altceva de la politicieni şi nu sisteme electorale care să „permanentizeze şederea la putere a câtorva personaje”. Atâta timp cât politicienii din Moldova au nevoie de sprijinul european care se plasează la moment între asistenţa financiară şi această tentativă de a schimba sistemul electoral, fapt subliniat şi prin votul Comisiei de Comerţ Internaţional, ei trebuie să urmeze în totalitate recomandările experţilor europeni.
„Nu este doar o opinie individuală, nu este doar un grup politic şi cred că există alte urgenţe în Republica Moldova. Dacă domnii din Partidul Democrat l-au înţeles (mesajul european – n.r.), sper să procedeze în consecinţă”, a adăugat deputatul european.
Întrebat de moderatorul emisiunii dacă Moldova va primi acel ajutor financiar de 100 milioane euro în cazul în care autorităţile moldovene vor neglija o recomandare sau alta din cele emise de Comisia de la Veneţia, Cristian Preda a răspuns foarte clar „nu”.
„Nu, pentru că aşa a decis Comisia din Parlamentul European şi probabil aşa va decide şi plenul Parlamentului Electoral care se va pronunţa peste două săptămâni. Există, alăturat votului asumat ieri (marţi – n.r.) de Comisia de Comerţ Internaţională o declaraţie foarte clară că orice derapaj democratic va duce la blocarea banilor pentru că cetăţenii europeni se întreabă de ce să sprijinim un regim care nu-şi propune să îmbunătăţească soarta cetăţenilor ci pur şi simplu să perpetueze poziţiile de putere ale unuia sau altuia”, a precizat Preda.
Acesta a ţinut să menţioneze că, de obicei, toate ţările care au primit rapoarte din partea Comisiei de la Veneţia au ţinut cont de ele, şi dacă doar în Moldova nu se înţelege lucrul acesta, atunci e bizar. „Unii ar putea să tragă de timp şi să spună că mai cârpim, mai modificăm. Părerea mea este că o decizie înţeleaptă ar fi retragerea acestui proiect de lege şi revenirea la agenda Guvernului. Noi sprijinim de la Bruxelles agenda ambiţioasă de reforme, vrem să ajutăm cu resurse financiare, dar nu putem să cerem bani cetăţenilor europeni ca să plătim aventurile politicianiste ale unuia sau altuia”, a conchis europarlamentarul.