Expert-Grup Moldova: Recomandările Curţii de Conturi executate parţial
alte articole
Centrul Analitic Independent Expert-Grup constată că nivelul de implementare al recomandărilor Curţii de Conturi a Republicii Moldova în anul 2016 rămâne extrem de scăzut. Printre cauzele care determină nivelului coborât de implementare al recomandărilor instituţiei de audit se numără lipsa unui control parlamentar adecvat, responsabilitatea şi implicarea insuficientă a instituţiilor ierarhic superioare şi a Guvernului, lipsa şi calificarea joasă a personalului, dar şi autoritatea joasă a Curţii de Conturi. De asemenea, la această situaţie contribuie şi nivelul jos de aplicare a măsurilor coercitive, precum şi faptul că responsabilizarea nu se aplică pe măsură.
Unul dintre cele mai importante subiecte discutate în spaţiul public în ultimii trei ani a fost modul în care au fost cheltuiţi banii publici şi gestionat patrimoniul public, transparenţa şi eficienţa utilizării acestora. Curtea de Conturi a RM a fost instituţia publică care a oferit în mod constant informaţii în rapoartele sale despre modul în care se cheltuiesc banii de Autorităţile Publice Centrale şi Locale şi performanţa sectorului public. Tot în rapoartele sale, instituţia de audit a venit cu recomandări, executarea cărora este obligatorie pentru instituţiile auditate. În pofida faptului că aceste recomandări au drept scop îmbunătăţirea managementului public, iar executarea lor în termen presupune diminuarea eventualelor riscuri de utilizare neconformă a banilor publici, acestea au avut un grad scăzut de implementare.
Economista Expert-Grup, Tatiana Savva, potrivit unui studiu concluzionează că în perioada anilor 2015 şi 2016 Curtea de Conturi din RM a înaintat instituţiilor vizate aproximativ 1447 de recomandări, al căror termen de executare a expirat la data de 1 iunie 2017. “Calitatea acestora este una bună, iar îndeplinirea lor ar duce la îmbunătăţirea considerabilă a managementului public şi a eficienţei utilizării banilor publici.”
Autoarea studiului precizează că doar 36,4% din totalul recomandărilor au fost executate. Recomandările operaţionale au înregistrat cel mai înalt grad de executare, de peste 68%, în creştere cu peste 18% faţă de anii trecuţi. Complexitatea subiectelor abordate de către instituţia de audit a dus la creşterea numărului de recomandări de modificare a cadrului legal (20% din totalul recomandărilor). Acest tip de recomandări au avut cel mai scăzut nivel de implementare (35%), iar prelungirea termenului de executare, până la 18 luni, nu a dus la schimbări majore.
În ceea ce priveşte nivelul de executare al recomandărilor Curţii de Conturi pe instituţii, experta constată că Autorităţile Publice Centrale şi cele Locale, înregistrează performanţe similare. Aproape 50% din autorităţi, răspund în termen şi oferă răspunsuri de calitate. În acelaşi timp, doar 20% din soluţiile oferite de autorităţi oferă schimbări reale pentru un sector public performant. Printre instituţiile cel mai prost clasate la capitolul dat sunt Ministerul Sănătăţii, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei şi Cancelaria de Stat, răspunsurile cărora de fapt, deşi ofereau soluţii pentru rezolvarea imediată a problemei, nu identificau concluzii care nu ar mai fi permis recurenţa acestora.
Pentru a spori gradul de implementare a recomandărilor, Tatiana Savva consideră că este nevoie de un mai bun control în primul rând din partea Parlamentului RM. Astfel, Legislativul, în persoana unei comisii trebuie să analizeze cele mai importante rapoarte ale Curţii de Conturi şi să prezinte rezultatele în plenul Parlamentului pentru aprobarea măsurilor privind implementarea recomandărilor. De asemenea, este important să fie instituită practica prin care Guvernul să prezinte deputaţilor un Raport anual privind măsurile implementate de instituţiile Administraţiei Publice Centrale în executarea recomandărilor Curţii de Conturi, simultan cu prezentarea unui raport similar din partea instituţiei de audit.