Canada: Sindromul afgan - cel puţin trei militari s-au sinucis în doar câteva zile

Trupe NATO in Kandahar, Afganistan. (BEHROUZ MEHRI / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
05.12.2013

Cazurile din aceste zile au făcut ca o mulţime de ziare naţionale din Canada să acorde o atenţie deosebită acestui fenomen.

Patru soldaţi au murit într-o săptămână: în trei cazuri a fost sinucidere, într-un caz investigarea accidentului este încă în curs de desfăşurare, dar chiar şi aici se crede că soldatul şi-ar fi luat propria viaţă. Canada îşi pune întrebări cu privire la cauzele care i-ar fi determinat pe soldaţi să facă gestul extrem. Toate cazurile prezintă o trăsătură comună: victimele erau veterani din Afganistan.

Sylvain Lelièvre, în vârstă de 46 de ani, a fost ultimul şi este, de asemenea, cazul în care ancheta este încă deschisă. În curriculum-ul său au existat două misiuni în Bosnia şi una în Kandahar, Afganistan. Cu câteva zile înainte i-au precedat soldaţii Michael McNeil, William Elliott şi Travis Halmrast veterani cu misiuni în Afganistan.

Presa canadiană a adunat date privind cazurile din anii precedenţi, de deces prin sinucidere ale veteranilor din Afganistan. Conform acestor date în 2011 s-au sinucis 22 de soldaţi iar în 2012, 13 soldaţi.

În luna iunie, într-un sondaj realizat de BBC a fost prezentată aceeaşi situaţie în Marea Britanie. Sunt mai mulţi soldaţi şi veterani britanici morţi prin sinucidere decât cei care şi-au pierdut viaţa în misiune în Afganistan. Sondajul realizat arată că în 2012 şi-au luat viaţa 21 de soldaţi şi 29 de veterani, comparativ cu cei 44 ucişi în Afganistan (40 dintre ei în acţiune).

În absenţa unor cifre oficiale guvernamentale complete, BBC a efectuat investigaţii pe baza rapoartelor jurnalistice şi medicale. Astfel s-a ajuns la date foarte importante cu privire la gradul de stres post-traumatic cu care se confruntă soldaţii care au avut un trecut în Afganistan sau care sunt încă angajaţi acolo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor