Campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început în Republica Moldova

Alexandru Botizatu, primul medic din RM vaccinat împotriva Covid-19 (gov.md)
Maria Maevschi
02.03.2021

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova a început marţi, 2 martie. Potrivit autorităţilor, cei cu care s-a început vaccinarea sunt lucrătorii medicali din secţiile de reanimare, anestezie şi terapie intensivă, apoi vor urma cei din secţiile cu profil COVID-19.

Alexandru Botizatu, şeful Departamentului de Anestezie şi Terapie Intensivă, din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” este primul lucrător medical vaccinat cu vaccinul Astrazeneca.

„Vaccinul împotriva COVID-19 este colacul de salvare în această pandemie. Am emoţii de mândrie şi gânduri bune că în sfârşit există lumină în acest tunel întunecos. Mă bucur că şi colegii mei din sistemul medical doresc să se vaccineze şi vom putea să ne desfăşurăm munca în continuare, cu speranţa că această pandemie va avea un sfârşit”, a declarat Botizatu.

De asemenea, acesta a ţinut să specifice că se simte bine, iar administrarea vaccinului este una nedureroasă.
Exemplul medicului a fost urmat şi de lucrătorii medicali ai Institutului de Medicină Urgentă (IMU) şi de toţi lucrătorii medicali la nivel naţional.

Astfel, printre medicii vaccinaţi se numără şi dr. Adrian Belîi, şeful Departamentului de anestezie şi terapie intensivă, prima persoană imunizată la IMU, care a menţionat: „Am făcut acest pas important pentru a avea grijă de sănătatea mea, dar şi a celor din jur. Zilnic monitorizez starea de sănătate a zeci de pacienţi extrem de gravi şi ei au acelaşi mesaj pro-vaccinare”.

Totodată, vicedirectorul medical la IMU, Igor Curov, a menţionat: „ Sunt bucuros că am reuşit să mă vaccinez şi transmit acest mesaj de încurajare către toţi colegii mei, deoarece vaccinarea, de rând cu alte metode de protecţie, ne va permite să învingem pandemia”.

Vaccinul Astrazeneca, livrat cu titlu gratuit de către România, a fost distribuit de dimineaţă în toate Centrele de vaccinare din ţară şi iniţiată campania de vaccinare la nivel naţional.

Menţionăm că, vaccinul Astrazeneca este precalificat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi înregistrat în Republica Moldova, de către Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, la data de 26 februarie curent. Acesta are o eficacitate de 60-90%, intervalul de administrare fiind de la 4-12 săptămâni. Vaccinul Astrazeneca a fost aprobat până în prezent în peste 50 de ţări, prima ţară fiind Marea Britanie, urmată de UE şi India.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor