Maia Sandu: Conflictul de pe Nistru este menţinut artificial. Unii îl folosesc pentru a câştiga averi din contrabandă şi delapidare

Doar asigurând respect pentru lege şi justiţie pot fi oferite cetăţenilor din dreapta şi din stânga Nistrului soluţii reale şi poate fi realizat visul oamenilor care au luptat pentru ţară, afirmă Maia Sandu.
Conflictul armat de pe Nistru (arhivă)
Conflictul armat de pe Nistru (arhivă) (Epoch Times Romania)

Conflictul de pe Nistru s-a abătut asupra Republicii Moldova din senin. Un zid s-a pus între comunităţile, satele, oraşele şi între destinele cetăţenilor. Graniţele nu trec pe râuri ci prin suflete. Am pierdut vieţi omeneşti şi liniştea din familii, am plătit şi continuăm să plătim pentru acest conflict menţinut artificial, a declarat preşedintele Maia Sandu în cadrul evenimentului de comemorare a eroilor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru, care a izbucnit în urmă cu 29 de ani.

Maia Sandu a menţionat că oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului sunt la fel, au aceleaşi nevoi, suferă de sărăcie, de lipsă de oportunităţi economice, de izolare, corupţie, neîncredere în instituţii. „Azi marcăm Ziua Memoriei şi Recunoştinţei. E o zi în care durerea pierderii întâlneşte speranţa. Speranţa într-un viitor paşnic, reîntregit, un viitor cu răni cicatrizate, pentru care trebuie să lucrăm împreună, zi de zi.”

„Suntem cu toţii victimele corupţiei regionale, care foloseşte acest conflict pentru a câştiga averi prin contrabandă, delapidare, trafic ilegal de bunuri. Ştim cu toţii că, pe seama sutelor de mii de nenorociri generate de acest conflict, sunt câţiva oameni care se îmbogăţesc. Unii dintre ei, chiar aici în Chişinău”, a subliniat şefa statului.

În memoria celor care şi-au dat viaţa apărându-şi ţara, avem datoria să construim o societate a dreptăţii şi a bunăstării pentru toţi, a adăugat preşedintele, precizând că doar construind o societate sănătoasă, doar asigurând respect pentru lege şi justiţie, poate fi oprită plecarea conaţionalilor, pot fi oferite cetăţenilor din dreapta şi din stânga Nistrului soluţii reale şi poate fi realizat visul oamenilor care au luptat pentru ţară.

Şefa statului şi-a exprimat recunoştinţa faţă de veteranii conflictului armat de pe Nistru pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova.

„Am simţit implicarea voastră în fiecare moment de răscruce pentru ţara noastră. De fiecare dată aţi ştiut să alegeţi grâul de neghină şi nu v-aţi temut să spuneţi răspicat adevărul, chiar dacă adesea aţi plătit scump pentru aceasta. Contez în continuare pe fiecare dintre voi”, a notat preşedintele Maia Sandu.

Şefa statului împreună cu preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi şi premierul în exerciţiu Aureliu Ciocoi au depus flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul memorial „Eternitate”.

Potrivit datelor oficiale, în conflictul armat de pe Nistru au participat peste 30.000 de oameni, dintre care 300 de militari şi civili au murit, iar alţi 3500 au fost răniţi.