Respectarea drepturilor omului - perspectivă pentru Transnistria

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)
Tatiana Chiriac
15.11.2013

Conducerea Transnistriei a decis să ia în considerare recomandările ONU. Pentru realizarea acestora a pregătit un plan de acţiune care a fost aprobat recent de liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. Potrivit "Infotag", în plan sunt accentuate domeniile principale, care necesită reformare şi îmbunătăţire, sunt stabiliţi termenii realizării şi organele abilitate.

În special, este vorba despre asigurarea pensiilor, dezvoltarea sectorului medical, includerea în societate a persoanelor cu dizabilităţi, dezinstituţionalizarea sistemului de tutelă şi custodie asupra copiilor, dezvoltarea sistemului judecătoresc, oferirea serviciilor medicale deţinuţilor şi a suportului de reabilitare socială, combaterea violenţei în familie şi a traficului cu fiinţe umane.

Efectuarea acestor îmbunătăţiri este planificată prin "activitatea amplă şi coordonată a organelor de stat în colaborare cu organizaţiile internaţionale".

Potrivit calculelor, pentru asigurarea cererii de preparate medicamentoase şi a utilajului necesar pentru tratarea şi diagnosticarea tuberculozei şi a HIV/SIDA la deţinuţi, este nevoie de 677 mii.$, plus 801 mii.$, diagnosticare şi tratare. Pentru efectuarea reparaţiei generale şi reconstruirea penitenciarelor este nevoie de circa 6,5 mil. ruble (581,8 mii.$).

Printre activităţile planificate se numără şi crearea Centrului de Resurse pentru Educaţie Incluzivă, crearea Serviciului de tutelă şi custodie, asigurarea judecătoriilor cu computere, deschiderea Centrului de Criză pentru reabilitarea victimelor violenţei în familie, elaborarea şi implementarea programului de pregătire a părinţilor adoptivi, deschiderea centrelor de plasament diurn pentru copii cu dizabilităţi.

Marea parte a activităţilor stipulate în plan sunt menţionate ca acţiuni ce necesită suport financiar extern, deoarece bugetul nu dispune de surse pentru realizarea acestora.

Planul a fost întocmit în baza raportului expertului ONU pentru drepturile omului, Thomas Hammarberg, care în 2012 a vizitat Transnistria de trei ori, vizitând instituţii medicale, şcoli, orfelinate, penitenciare. Raportul conţine 38 de recomandări pentru îmbunătăţirea situaţiei în privinţa atitudinii faţă de deţinuţi, combaterii corupţiei, în domeniul sănătăţii, educaţiei, protecţiei drepturilor sociale ale copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor