Butcher: Ne temem că sistemul ar putea contra-ataca, pentru că DNA atinge oameni care sunt la putere

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher
Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher (U.S. Embassy Bucharest)

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher, a declarat vineri, la un eveniment dedicat investitorilor străini, că procurorii din România îşi fac datoria şi au demonstrat că nu sunt comandaţi politic, o dovadă clară în acest sens fiind chiar arestarea lui Mircea Băsescu, fratele şefului statului, acuzat de trafic de influenţă în scandalul cu Bercea Mondialu'.

„Ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni arată că procurorii de aici nu sunt la comanda nimănui. Nu cred că evenimentele din ultimele şase luni au legătură cu faptul că este an electoral, ci reprezintă o mare victorie”, a declarat Duane Butcher, citat de bursa.ro, susţinând că ideea că procurorii îi erau loiali preşedintelui Traian Băsescu a fost îndepărtată de arestarea fratelui său.

Deşi se remarcă înca multe probleme cu managementul companiilor de stat, impredictibilitatea taxelor etc., procurorii sunt dedicaţi să îi trimită la închisoare pe cei care încalcă legea, a opinat însarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti.

„Nu suntem mulţumiţi cu ce se întâmplă în unele boarduri ale companiilor de stat, cu ce se întâmplă privind modificările de taxe, însă lupta cu corupţia este reală. Procurorii sunt dedicaţi să îi trimită la închisoare pe cei care încalcă legea. Oricine va vrea să dea sau să ia mită, de acum încolo, se va gândi de două ori înainte. Ne temem că sistemul ar putea contra-ataca, deoarece sunt atinşi oameni care sunt la putere. Dar ceea ce am văzut în ultimele şase luni este impresionant”, a explicat acesta.

În ceea ce priveşte viitoarele alegeri prezidenţiale, oficialul american şi-a exprimat speranţa ca viitorul şef de stat să fie o persoană dispusă să asculte investitorii şi mediul de afaceri.

Diplomatul a reamintit că vara lui 2012, când preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat din funcţie, a reprezentat un moment când mulţi s-au temut că România o va lua pe o cale greşită, că va ignora instanţele şi Constituţia.

„Faptul că a decis să respecte decizia Curţii Constituţionale, că a urmat legea, a fost un test trecut de România, ce-i drept cu multă presiune din Vest. În final, a făcut ce trebuia, a ales să urmeze regulile. Nu ştiu cât a fost o înclinaţie spre respectarea legii şi cât a contat ascultarea opiniei Vestului. Cred că ambii factori au contat”, a concluzionat însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti.