Buldozere militare şi tancuri israeliene intră în zona demilitarizată a Înălţimilor Golan
alte articole
Buldozere militare israeliene însoţite de tancuri au pătruns în zona demilitarizată (ZDM) ce divide graniţele Înălţimilor Golan între Siria şi Israel. Israelienii construiesc acum o linie de fortificaţii şi tranşee anti-tanc lungi de 300-500 de metri în interiorul zonei demilitarizate (DMZ).
Este pentru prima dată de la izbucnirea războiului civil sirian când Armata Israeliană operează în mod deschis de partea siriană a frontierei.
Israelienii încă nu au întâlnit vreo opoziţie – sau vreun cuvânt de protest sau vreo menţiune – din partea oficialilor regimului Assad şi nici din partea Hezbollah.
Singura referire la evoluţia tancurilor israeliene în interiorul DMZ a apărut din partea unui mic grup rebel sirian care a descris ofensiva Tel Aviv-ului.
Enclava care împarte Înălţimile Golan între Siria şi Israel este definită în prevederile armistiţiului din 1974 ca o zonă demilitarizată aflată sub controlul militar al UNDOF (Forţa ONU de Observare) şi al administraţiei civile siriene. Este mărginită de două fâşii de pământ unde fiecărei părţi i se permite să menţină o putere militară redusă. În interiorul unei raze de 25 km în jurul zonei demilitarizate nu pot fi amplasate rachete sol-aer.
S-a căzut de acord ca cetăţenii sirieni refugiaţi în urma războiului din 1973 să se poată reîntoarce acasă. Oraşul Quneitra a fost ulterior înapoiat Siriei pe baza unui angajament al guvernului sirian de a repopula oraşului şi de a interzice activităţile teroriste şi infiltrările în Israel prin sectorul Golan.
Totuşi, în ultimii doi ani, războiul sirian a anulat acordul. Observatorii ONU şi-au abandonat posturile, lăsând în urmă un vid care a fost parţial umplut de soldaţi sirieni şi de o varietate de grupuri siriene rebele, dar şi de grupări afiliate Hezbollah.
Cu toate acestea până acum DMZ a rămas în mare parte necontrolată, în condiţiile în care atât Israelul cât şi Siria - sprijinită de Iran - au încercat să păstreze cel puţin aparenţa păstrării acordului.
Situaţia s-a complicat în momentul în care grupul militant libanez Hezbollah – aliaţi ai lui Assad – sprijinit de Teheran - a încercat în repetate rânduri să creeze o prezenţă militară în partea siriană a Înălţimilor Golan – cu o intenţie ostilă declarată.
Inexistenţa unui răspuns al Damascului la măsurile militare israeliene în Golan s-ar putea să fie doar o temporizare care să-i permită liderului sirian coordonarea cu Iranul - pentru o contraofensivă comună siriano-iraniene-Hezbollah.
Conform unui raport al Times of Israel, ministrul de Externe al Franţei, Jean-Marc Ayrault, s-a întâlnit marţi în Beirut cu oficiali Hezbollah.