Reconcilierea turco-israeliană pavează drumul pentru ajutoare către Gaza

Turcia a trimis alimente, medicamente şi haine către Fâşia Gaza prin portul israelian Ashdod, ca urmare a normalizării relaţiilor cu Israelul. Mişcarea are loc la şase ani după un raid fatal desfăşurat de comandourile israeliene asupra unei nave umanitare turceşti.
Nava turcă Lady Leyla soseşte în portul turcesc Ashdod, 3 iulie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.07.2016

Nava turcească Lady Leyla, care transportă peste 10.000 de tone de ajutoare umanitare pentru Fâşia Gaza, a ancorat duminică în portul israelian Ashdod, la 35 de ore după ce a părăsit oraşul-port turcesc Mersin, conform agenţiei de ştiri de stat Anadolu.

Nava transportă alimente, medicamente, haine şi jucării, conform Autorităţii turceşti de Gestionare a Dezastrelor şi Situaţiilor de Urgenţă.

Această livrare de ajutoare umanitare marchează normalizarea relaţiilor dintre Turcia şi Israel, care s-au deteriorat în 2010.

În 2010, Israelul a impus o blocadă maritimă asupra Fâşiei Gaza, dar o navă umanitară turcă a urmărit să spargă blocada. Ca urmare, forţele israeliene au năvălit la bordul navei şi au ucis 9 persoane. Opt dintre cei ucişi au fost cetăţeni turci, iar cea de-a noua victimă a fost un cetăţean american de origine turcă.

Cele două ţări au rupt relaţiile diplomatice după incident.

Reconciliere

Ajutoarele pentru cei 1,9 milioane de palestinieni blocaţi în Fâşia Gaza fac parte dintr-un acord de reconciliere semnat recent între Turcia şi Israel.

Lunile de negocieri dintre cele două tabere au dus la încheirea unui acord, care a inclus şi compensaţii pentru victimele raidului israelian din 2010..

Tel Aviv va contribui cu 20 milioane de dolari la un fond creat pentru persoanele ucise în atacul asupra navei turceşti Mavi Marmara.

În schimb, Ankara va renunţa la acuzaţii criminale împotriva soldaţilor israelieni implicaţi în acel raid.

Israelul a respins principala cerere a Turciei – un acces facil la Fâşia Gaza – dar a fost de acord să permită ajutoare umanitare în fâşie, cât timp acestea trec mai întâi prin portul insraelian Ashdod pentru control.

În plus, Turciei i se mai permite să construiască un spital, o centrală electrică şi o centrală de desalinizare a apei în Gaza.

Un număr mic de israelieni au protestat în portul Ashdod împotriva livrărilor de ajutoare turceşti. Ei sunt susţinători a doi soldaţi israelieni ucişi în războiul din Gaza din 2014. Guvernul islamist Hamas a păstrat rămăşiţele soldaţilor şi israelienii le doresc înapoi.

Ei l-au criticat pe premierul Benjamin Netanyahu pentru că a dat undă verde procesului de reconciliere şi a permis ca ajutoare umanitare să fie trimise în Gaza fără ca Israelul să primească înapoi trupurile soldaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor