Consiliul de Securitate al ONU respinge pretenţiile Israelului asupra Înălţimilor Golan

Premierul israelian Netanyahu a declarat recent că Înălţimile Golan, care au fost capturate de la Siria în 1967, nu vor fi date niciodată înapoi. Totuşi, Consiliul de Securitate a respins declaraţiile premierului israelian.
Soldaţii israelieni stau pe tancurile lor în regiunea Înalţimile Golan, în apropiere de graniţa dintre Israel şi Siria.
Soldaţii israelieni stau pe tancurile lor în regiunea Înalţimile Golan, în apropiere de graniţa dintre Israel şi Siria. (Captură Foto)

Consiliul de Securitate al ONU (CSONU) a respins o declaraţie recentă a premierului israelian Benjamin Netanyahu că Tel Aviv-ul nu va renunţa niciodată la Înălţimile Golan ocupate.

“Membrii Consiliului şi-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la declaraţiile israeliene recente în legătură cu Golan şi au subliniat faptul că statutul [Înălţimilor] Golan rămâne neschimbat”, a declarat ambasadorul chinez la ONU Liu Jieyi, preşedintele din această lună a Consiliului de Securitate format din 15 naţiuni, după o întâlnire cu uşile închise ce a avut loc marţi în New York.

În timpul primei întâlniri a Cabinetului israelian în teritoriile ocupate la începutul acestei luni, Netanyahu a declarat că “Înălţimile Golan vor rămâne pentru totdeauna în mâinile Israelului”, şi a cerut comunităţii internaţionale să recunoască regiunea siriană Golan ca teritoriu israelian.

Însă comunitatea internaţională nu a recunoscut niciodată ocuparea de teritorii rezultate în urma Războiului de Şase Zile.

“Indiferent ce se întâmplă de cealaltă parte a graniţei, frontiera în sine nu se va schimba. În al doilea rând, după 50 de ani a sosit momentul ca întreaga comunitate internaţională să realizeze că Golan va rămâne sub suveranitatea israeliană”.

Israelul a capturat Înălţimile Golan de la Siria după Războiul de Şase Zile din 1967 şi ulterior l-a ocupat în cadrul unei mişcări care nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internaţională.

Regimul a construit zeci de colonii ilegale în regiune de atunci şi a folosit zona pentru a desfăşura o serie de operaţiuni militare împotriva guvernului sirian.

Reiterând decizia CSONU din 1981, Liu a declarat că “membrii evocă rezoluţia 497, care a susţinut că decizia israelienilor de a impune legi, jurisdicţie şi administraţie în Înălţimile Golan ocupate este nulă şi fără valoare şi fără un efect legal internaţional”.

El a adăugat că CSONU susţine o soluţionare paşnică a chestiunii Golan.

În 1974, ONU a creat o misiune de menţinere a păcii în Golan, numită UNDOF, care a fost însărcinată cu monitorizarea liniei care separă Israelul de forţele siriene.

Unii analişti consideră că pretenţiile israeliene asupra Înălţiilor Golan au de a face nu numai cu situaţia tulbure din Siria, care poate oricând reprezenta o ameninţare pentru Israeel datorită implicării miliţiilor Hezbollah - ci şi cu rezervele de apă potabilă din Marea Galileei, principala sursă de apă dulce a regiunii.