Ban Ki-moon condamnă colonizarea israeliană din Cisiordania

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a condamnat recenta decizie a Israelului de a-şi extinde activităţile de colonizare în Cisiordania şi Ierusalimul de Est.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. (Captură Foto)

“Secretarul general critică puternic decizia autorităţilor israeliene de a-şi continua planurile pentru construirea a aproximativ 560 de unităţi de locuit în colonia Maale Adumim din Cisiordania, precum şi pentru construirea a 240 de unităţi de locuit în câteva colonii în Ierusalimul de Est”, a susţinut purtătorul de cuvânt al lui Ban la începutul săptămânii.

Purtătorul de cuvânt a notat că astfel de activităţi ridică “întrebări legitime” cu privire la intenţiile pe termen lung ale Tel Aviv-ului în Cisiordania.

La sfârşitul săptămânii trecute, un oficial nenumit a anunţat că planurile au fost aprobate de premierul israelian Benjamin Netanyahu şi de ministrul apărării Avigdor Lieberman.

Anunţul a fost făcut la scurt timp după publicarea unui raport al Cvartetului din Orientul Mijlociu – care mediază aşa numitul proces de pace în conflictul israeliano-palestinian – care a cerut în mod direct regimului din Tel Aviv să pună capăt activităţilor de expansiune a coloniilor în teritoriile palestiniene ocupate.

“Secretarul general este profund dezamăgit că acest anunţ are loc la doar patru după ce Cvartetul din Orientul Mijlociu a cerut Israelului să suspende politica sa de construire şi expansiune a coloniilor”, a adăugat luni purtătorul de cuvânt al lui Ban.

ONU şi majoritatea ţărilor lumii consideră coloniile israeliene ilegale deoarece teritoriile au fost capturate de Israel într-un război în 1967 şi, prin urmare, sunt supuse Convenţiilor de la Geneva, care interzic construcţiile pe teritoriile ocupate.

Peste o jumătate de milion de israelieni locuiesc în peste 230 de colonii ilegale construite de la ocuparea de către Israel a teritoriilor palestiniene Cisiordania şi Ierusalimul de Est în 1967.