Ban Ki-moon condamnă colonizarea israeliană din Cisiordania

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a condamnat recenta decizie a Israelului de a-şi extinde activităţile de colonizare în Cisiordania şi Ierusalimul de Est.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. (Captură Foto)

“Secretarul general critică puternic decizia autorităţilor israeliene de a-şi continua planurile pentru construirea a aproximativ 560 de unităţi de locuit în colonia Maale Adumim din Cisiordania, precum şi pentru construirea a 240 de unităţi de locuit în câteva colonii în Ierusalimul de Est”, a susţinut purtătorul de cuvânt al lui Ban la începutul săptămânii.

Purtătorul de cuvânt a notat că astfel de activităţi ridică “întrebări legitime” cu privire la intenţiile pe termen lung ale Tel Aviv-ului în Cisiordania.

La sfârşitul săptămânii trecute, un oficial nenumit a anunţat că planurile au fost aprobate de premierul israelian Benjamin Netanyahu şi de ministrul apărării Avigdor Lieberman.

Anunţul a fost făcut la scurt timp după publicarea unui raport al Cvartetului din Orientul Mijlociu – care mediază aşa numitul proces de pace în conflictul israeliano-palestinian – care a cerut în mod direct regimului din Tel Aviv să pună capăt activităţilor de expansiune a coloniilor în teritoriile palestiniene ocupate.

“Secretarul general este profund dezamăgit că acest anunţ are loc la doar patru după ce Cvartetul din Orientul Mijlociu a cerut Israelului să suspende politica sa de construire şi expansiune a coloniilor”, a adăugat luni purtătorul de cuvânt al lui Ban.

ONU şi majoritatea ţărilor lumii consideră coloniile israeliene ilegale deoarece teritoriile au fost capturate de Israel într-un război în 1967 şi, prin urmare, sunt supuse Convenţiilor de la Geneva, care interzic construcţiile pe teritoriile ocupate.

Peste o jumătate de milion de israelieni locuiesc în peste 230 de colonii ilegale construite de la ocuparea de către Israel a teritoriilor palestiniene Cisiordania şi Ierusalimul de Est în 1967.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe