Israelul refuză să dea înapoi Înălţimile Golan în faţa ameninţării Statului Islamic

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis ieri că porţiunea ocupată a Înălţimilor Golan va rămâne pentru totdeauna în mâinile israelienilor.
Soldaţii israelieni stau pe tancurile lor în regiunea Înalţimile Golan, în apropiere de graniţa dintre Israel şi Siria.
Soldaţii israelieni stau pe tancurile lor în regiunea Înalţimile Golan, în apropiere de graniţa dintre Israel şi Siria. (Captură Foto)

Netanyahu a participat duminică la o întâlnire a cabinetului său în Înălţimile Golan, un teritoriu contestat pe care Israelul l-a anexat de la Siria în 1981.

În timpul unui discurs, Netanyahu a precizat că Israelul nu va renunţa niciodată la acest teritoriu în ciuda ameninţării venite din partea grupului terorist Statul Islamic şi a altor forţe înarmate, pe măsură ce Siria continuă să fie zguduită de un război civil care a atras jihadiştii.

Liderii sirieni şi comunitatea internaţională a făcut în repetate rânduri apel ca Israelul să returneze Siriei teritoriul. Liderul sirian Bashar al-Assad a susţinut că una dintre precondiţiile negocierilor de pace trebuie să includă discuţii despre întoarcerea Înălţimilor Golan sub controlul Siriei.

“Înălţimile Golan au fost o parte integrală a Israelului din vremuri antice; zeci de sinagogi antice din regiunea atestă acest lucru”, a susţinut Netanyahu. “Înălţimile Golan sunt o parte integrală a Statului Israel în noua eră. În timpul celor 19 ani care în care Înălţimile Golan s-au aflat sub ocupaţie siriană, regiunea a fost un loc al buncărelor, a gardurilor din sârmă ghimpată, a minelor şi agresiunii, a fost un loc al războiului”.

“În cei 49 de ani în care Înălţimile Golan au fost sub conducere israeliană, zona a fost folosită pentru agricultură, turism, iniţiative economice şi construcţii. Este un loc al păcii. În regiunea tulburată din jurul nostru, Israelul este un factor de stabilitate; Israelul este soluţia şi nu problema”, a declarat premierul Netanyahu.

Netanyahu a declarat că i-a transmis secretarului de stat american John Kerry, într-o recentă convorbire telefonică, că Înălţimile Golan nu sunt negociabile.